De nieuwe hype, ‘flexwoningen’, maar is een flexwoningen de oplossing voor het woningtekort? Wij zochten het uit

MEDEMBLIK – Flexwoningen, bij het horen van het woordje flexwoningen lijken ineens alle vlaggen uit te gaan, want dit moet de oplossing zijn om het enorme woningtekort in de gemeente Medemblik en West-Friesland op te lossen. Maar zo werkt het helaas niet met flexwoningen. Een uitleg waarom niet

Ten eerste zijn flexwoningen een lapmiddel, een soort van pleister op een zwerende vinger, het helpt tijdelijk maar na verloop van tijd gaat de vinger weer zweren als je de oorzaak niet weg haalt. Daarnaast zijn flexwoningen kleine woningen die verplaatsbaar, stapelbaar, schakelbaar of splitsbaar zijn.

Tijdelijke karakter

De term ‘flexwonen’ gaat over flexibele woonoplossingen die relatief snel en goedkoop kunnen worden gerealiseerd. Kenmerkend is het ‘tijdelijke karakter’ van de woning zelf, de bewoning of het gebruik van een locatie waarop de woning wordt geplaatst. Flexwoningen zijn in aanleg duurzaam en circulair.

Lees ook: Bewoners Kleingouw Andijk tegen komst Flexwoningen, ‘bestemmingsplan staat het niet toe’

De Nederlandse woningmarkt bestaat grotendeels uit grondgebonden eengezinswoningen en kleine appartementen. Alternatieve woonvormen zijn zeldzaam, terwijl de woonbehoefte heel divers is. Studenten, alleenstaanden, statushouders, samengestelde gezinnen, jongeren en arbeidsmigranten; veel groepen mensen zoeken snel toegankelijke en betaalbare huisvesting. Ook wordt het gemiddelde huishouden steeds kleiner en wonen Nederlanders gemiddeld steeds korter op dezelfde plek.

Basis wooncomfort

Verwacht in van een flexwoning niet de luxe die je vind in een gewoon huis of appartement. Omdat een flexwoning snel en vooral goedkoop gebouwd moet kunnen worden zijn de basisbehoeften aanwezig en daar houdt het dan ook wel mee op.

Maar het grootste nadeel van wonen in een flexwoning die je huurt van een verhuurder is dat je er maximaal 2, met uitzonderingen daargelaten, in mag wonen, in die 2 jaar zul je dus hard op zoek moeten gaan om een definitieve woonplek te vinden. Een flexwoning is dus eerder een tussenstap op weg naar een huurwoning of koopwoning. Natuurlijk kan je de verhuurder vragen je huurcontract te verlengen, maar het is aan de verhuurder of hij/zij dit doet.

De meeste flexwoningen zullen vooral voor specifieke doelgroepen worden gebouwd, doelgroepen als spoedzoekers zoals gescheiden stellen die met spoed woonruimte zoeken. Maar ook arbeidsmigranten kunnen worden gehuisvest in flexwoningen en ook de groep statushouders kunnen aanspraak maken op een flexwoningen. Tot slot kunnen flexwoningen ook voor senioren die kleiner willen gaan wonen een uitkomst zijn.

Je kan dus concluderen dat flexwonen zeker geen einde zal gaan maken aan het woningtekort. In West-Friesland hebben de zeven gemeenten daarom dan ook afgesproken dat woningzoekenden niet automatisch recht hebben op een woning in hun eigen dorp of stad. Zo kan een woningzoekende in Andijk een woning krijgen toegewezen in Wognum, of in Enkhuizen of elders in West-Friesland.

Daarnaast mogen flexwoningen maximaal 15 jaar op de locatie waar ze worden geplaatst staan, al zijn er in Nederland nu wel experimenten met flexwoningen op locaties waar normaal gezien geen permanente woningbouw mogelijk is, zoals buiten de kerngrenzen, maar de consequenties van het experiment zijn nog lang niet duidelijk voor de langere termijn.

Lees ook: De Tegel Wervershoof, een aantrekkelijke, duurzame en gevarieerde woonwijk

Ook vraagt het wonen in de flexwoning een flinke aanpassing van de bewoners. Je komt als bewoner in een woonvorm te wonen die niet van permanente aard is, die worden gebouwd en ingericht op een tijdelijk verblijf en vraag en is dus geen vervanging van een huis of appartement.. De meeste flexwoningen zijn niet geschikt voor gezinnen, hooguit voor 2 personen, maar de meeste flexwoningen zijn gericht op 1-persoonshuishouden.

U leest het, een flexwoning is zeker geen wondermiddel maar eerder een lapmiddel, wel een lapmiddel die de woningzoekende een kans geeft om sneller een definitieve woning of appartement te vinden.

Lees ook: Medemblik zet in op flexwoningen als onderdeel van het nieuwe woonbeleid

Loading

Reacties

  1. Jan de Vries schreef:

    Voor degene die heel acuut snel een onderkomen nodig heeft en daarom niet veel eisen stelt is het dus een uitkomst. En die tijdelijke duur van 2 jaar (tijdelijk huurcontract) zal mogelijk ook nog veranderen als een nieuwe wet zou worden aangenomen waardoor dit nog maar kort bestaande verschijnsel weer wordt afgeschaft. Maar een echte oplossing voor de woningnood is de flexwoning dus niet, net als tiny houses (niche in de markt) of woonboten. De meeste mensen willen toch gewoon een grondgebonden woning of een appartement. Dat is dan ook het beleid van de VVD. Zeker ruimte voor flex, tiny e.d. Maar is geen echte oplossing.

  2. Joop Vos schreef:

    Volkomen eens met de reactie van Jan de Vries