Medemblik komt met pilot uitgiftepunt menstruatieartikelen om zo menstruatie-armoede tegen te gaan

MEDEMBLIK – In diverse gemeenten in Nederland bestaan al van dit soort uitgiftepunten, bijvoorbeeld op lagere- en middelbare scholen om zo meisjes uit arme gezinnen waar bijna geen geld is om menstruatieproducten als maandverband en tampons te kopen deze gratis bij een uitgiftepunt kunnen krijgen.

De gemeente Medemblik is gestart met het inventariseren waar dit soort punten moeten komen, o.a. op De Dijk in Medemblik. De eerste gesprekken moeten nog plaats gaan vinden en ook de overige locaties moeten nog worden gevonden.

Veel meisjes die vanaf het moment dat ze ongesteld worden kunnen vaak geen maandverband of tampons kopen omdat daar in het gezin te weinig geld voor is, ze blijven dan vaak thuis van school of wordt er op andere producten zoals op voedsel bezuinigd. Maar het is vooral één van de grote schaamtepunten van een meisje die ongesteld is geworden en omdat ze geen maandverband of tampons kan kopen doorlekt en zo een mikpunt wordt op school om te pesten. Ze blijven dan liever thuis waardoor ze een leerachterstand oplopen.

De gemeente Medemblik trekt daarom in eerste instantie 9000 euro uit voor de aanschaf van menstruatieartikelen tijdens de pilot. Daarna gaat de gemeente de pilot evalueren en een definitief besluit nemen. Wanneer dit zal gebeuren is nog onduidelijk.