Tom Beerepoot (VVD): ‘College, waarom worden onze vragen over wegenoverdracht niet beantwoord?’

MEDEMBLIK – Tom Beerepoot (VVD) had begin oktober 2022 schriftelijke vragen gesteld aan het college over de aankomende overdracht van de wegen van het Hoogheemraadschap naar de gemeente Medemblik, en de overdracht van de waterwegen van de gemeente Medemblik naar het Hoogheemraadschap.

Het Hoogheemraadschap wil zich meer gaan richten op haar kerntaak, ‘waterbeheer’, en begon daarom enkele jaren geleden onderhandelingen met de 7 gemeenten in West-Friesland over de overdracht. Maar afgelopen augustus van dit jaar bleek dat de gemeente Medemblik nog veel beren op de weg zag om de overname op 1 januari 2023 door te zetten. Medemblik is bang voor meerdere lijken die in de kast zitten waar ze geen weet van heeft.

Lees ook: Medemblik ziet nog beren op de weg voor overname wegen van het Hoogheemraadschap

Zo is de Hoornseweg al jaren een stevig discussiepunt in de gemeente Medemblik. De bewoners zijn al ruim 10 jaar bezig om de weg aangepakt te krijgen om deze veiliger voor langzaam verkeer te maken. Maar tot op de dag van vandaag is er door het Hoogheemraadschap nog geen enkele stap genomen om dit probleem op te lossen.

Maar ook de wegen in het Grootslag, het gebied tussen Wervershoof en Andijk blijft een breekpunt, onveilige wegen waar het Hoogheemraadschap al miljoenen in heeft geïnvesteerd maar tot op de dag van vandaag nog steeds zorgt voor (dodelijke) ongevallen. Veel al veroorzaakt door weggebruikers die of te snel rijden, of niet goed opletten en flink vaart minderen bij het naderen van een kruispunt. Polderblindheid speelt hierbij een grote rol.

Lees ook: Dode verkeersongeval Wervershoof is 17-jarige jongen

Om hier meer helderheid in te krijgen stelde Tom Beerepoot afgelopen 12 oktober diverse vragen waar tot op de dag van vandaag nog geen antwoord is gegeven door het college. In een nieuwe brief aan het college eist Tom Beerepoot (VVD) dat het college alsnog op korte termijn de vragen gaat beantwoorden en daarbij ook de overeenkomst die is gesloten met het Hoogheemraadschap daar bij voegt. Maar ook wil Beerepoot een kopie van het rapport over de Hoornseweg in Wognum van BuroScope.

Lees ook: Nog 100 dagen voor Medemblik de wegen van het Hoogheemraadschap in eigendom krijgt, maar zijn er al concrete plannen voor de Hoornseweg in Wognum?

Subsidie

Verder blijkt volgens Beerepoot dat voor de Agrisluis in het Grootslag een bedrag van 950.000 euro subsidie is verstrekt. Beerepoot wil nu weten of dit bedrag gaat worden uitgegeven voor de aanleg van deze Agrisluis in het Grootslag.