Medemblik ziet nog beren op de weg voor overname wegen van het Hoogheemraadschap

MEDEMBLIK – De gemeente Medemblik heeft de afgelopen maanden samen met het Hoogheemraadschap de wegen die vanaf 1 januari 2023 overgaan naar de gemeente Medemblik intensief geïnspecteerd. Het resultaat van deze inspecties is dat het Hoogheemraadschap voor uitdaging komt te staan om alle hokjes die nog open staan te voorzien van een vinkje.

Zo is het onderhoudsprogramma van het Hoogheemraadschap aangescherpt, dit geldt zowel voor het groot onderhoud als voor het klein onderhoud aan de wegen en bermen in de gemeente Medemblik. De klein. De gemeente Medemblik heeft haar zorgen hierover kenbaar gemaakt aan het Hoogheemraadschap omdat in het najaar de resultaten van dit alles zichtbaar moeten zijn.

Momenteel zijn de discussiepunten het afschrapen van te hoge bermen (afvoer van grond), de beschoeiing aan de Hauwert te Hauwert en het uitvoeren van het onderhoud aan de Hoornseweg zuid te Wognum en de uitvoering van het werk aan de wegen in het Grootslag.

Hogere personele kosten

De gemeente Medemblik krijgt vanaf 2023 als de wegen over zijn gegaan van het Hoogheemraadschap naar de gemeente Medemblik te maken met een flink hogere last op de personeelskosten, er wordt rekening gehouden met een verhoging van de uitgaven van € 55.423,- .

Beren op de weg

Het college schrijft in een brief aan de gemeenteraad van Medemblik dat er ook andere risico’s zitten aan de overdracht van de wegen, zo zijn de gestegen prijzen een risico omdat deze gebasseerd is op het prijspeil van 2021 en sinds de invoering op 1 januari 2021 al met 22% gestegen. Medemblik onderzoekt nu in hoeverre de inkomsten te indexeren zijn.

Een ander risico is de personele invulling, Medemblik moet op zoek naar 11 fte’s en daar zit de crux, het is zoeken naar een naald in een hooiberg door de enorme krapte op de arbeidsmarkt. Het Hoogheemraadschap heeft de gemeente Medemblik beloofd meet te denken bij de invulling van de formatie en uitvoering van de werkzaamheden, maar tot op heden laat het Hoogheemraadschap of niets of te laat hun afspraken nakomt.

Lees ook:

1 thought on “Medemblik ziet nog beren op de weg voor overname wegen van het Hoogheemraadschap

Comments are closed.