Medemblik gaat de miljoenen Oekraïnegelden die niet zijn uitgegeven inzetten voor huisvesting vluchtelingen

MEDEMBLIK – Mark Hoogewerf van Hart voor Medemblik wilde van het college van de gemeente Medemblik weten wat zij gaat doen met de overgebleven gelden die Medemblik heeft gekregen voor de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne. Hoogewerf vroeg zich af of Medemblik deze overschotten vrijwillig terugstort naar het COA of dat Medemblik dit op een andere manier gaat inzetten.

Lees ook: Raadsvragen HvM Oekraïne gelden

In 2022 kreeg de gemeente Medemblik een bedrag van € 4.323.000,- maar kostte het opvangen van vluchtelingen uit de Oekraïne ‘slechts’ € 2.891.000,-, en in 2023 kreeg de gemeente Medemblik € 6.244.000,- en waren de kosten € 2.560.000,-, waardoor er onder de streep een plus van ruim 5 miljoen euro overbleef.

Lees ook: Ruim 400 vluchtelingen uit Oekraïne in Medemblik

In een reactie zegt de gemeente Medemblik dat de overgebleven gelden net zoals alle andere gemeenten dit geld niet terugstort naar het Rijk maar dat Medemblik deze gelden mag gebruiken voor de realisatie van huisvesting voor vluchtelingen waaronder mensen uit de Oekraïne.

Door de nieuwe spreidingswet heeft Medemblik nu de wettelijke taak gekregen om vluchtelingen op te vangen. Mochten de kosten vanaf dit jaar hoger gaan uitvallen dan zal Medemblik de meerkosten declareren bij het Rijk.

Reageer op dit bericht