Share

Ruim 400 vluchtelingen uit Oekraïne in Medemblik

MEDEMBLIK – Kort na de Russische inval in Oekraïne – op 24 februari 2022 – sloeg een grote groep mensen op de vlucht. In onze gemeente is de noodhulp aan vluchtelingen razendsnel op gang gekomen. Vrijwilligers en organisaties stonden klaar en vele gastgezinnen openden hun deuren. Er zijn twee gemeentelijke opvanglocaties ingericht: een in voormalig woonzorgcomplex Almere in Opperdoes en een vleugel in Sorghvliet in Andijk.

Volgens de meest recente cijfers zijn er momenteel 8.16 miljoen ontheemden uit Oekraïne gevlucht. Ook naar andere landen in Europa. In Nederland verblijven meer dan 91.000 van deze vluchtelingen. Op dit moment hebben ruim 400 mensen onderdak gevonden in onze gemeente. Dit aantal wisselt iets. Een deel van hen verblijft in de gemeentelijke opvanglocaties in Andijk en Opperdoes, de rest woont bij gastgezinnen. Hiermee voldoen wij ruimschoots aan de taakstelling die het rijk onze gemeente heeft opgelegd.

Organisatie van de opvang

De gemeente Medemblik heeft een projectteam ingericht. Het team houdt zich dagelijks bezig om de opvang van vluchtelingen in onze gemeente regelen. Zij zorgen ervoor om het zo goed mogelijk laten te verlopen. Zowel voor de vluchtelingen zelf, hun omgeving, onze inwoners en de betrokken organisaties en partijen. Het projectteam zorgt voor coördinatie van het volledige opvangproces. Dat gebeurt in samenwerking met partijen als VluchtelingenWerk, de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, regiogemeenten en andere instanties.

Draai gevonden

Het dagelijks leven in de opvanglocaties en bij de gasthuishoudens loopt over het algemeen erg goed. De meeste mensen zijn blij met hun plek en hebben hun draai in Medemblik gevonden. Het grootste deel van de Oekraïense vluchtelingen werkt, de kinderen gaan naar school.

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen Heb jij een tip voor de redactie? Mail ons op redactie@medemblikpraat.nl