Medemblik stelt wapenverbod in, meer en meer jongeren lopen met messen op straat

MEDEMBLIK – Dagelijks komt er wel weer een bericht naar buiten dat een jongere iemand heeft neergestoken met een mes, landelijk is er spraken van een zorgelijke situatie omtrent wapenbezit onder jongeren dat een vlucht lijkt te nemen.

Lees ook: 15-jarige Medemblikker hoort 127 dagen jeugddetentie en taakstraf eisen voor bezit van vuurwapen en mes

Ook in de gemeente Medemblik zijn er incidenten geweest waarbij sprake was van wapenbezit bij jongeren. Om dit tegen te gaan heeft burgemeester Michiel Pijl een zogenaamde generieke aanwijsbesluit genomen om in navolging van de gemeente Zaandam een verbod op gevaarlijke voorwerpen uit artikel 2:2 lid 1 van de Apv in de gehele gemeente Medemblik in te stellen, dit verbod is ook direct van kracht geworden.

Lees ook: Politie in actie na bedreiging met vuurwapen

Hoge dwangsom

Door het aanwijzingsbesluit geldt een ruim verbod op messen en gevaarlijke voorwerpen in de gehele gemeente en wordt aan slagkracht tegen messengeweld gewonnen. Daarnaast heeft het preventieve werking en een afschrikkend effect. Het aanwijzingsbesluit maakt het mogelijk voor de burgemeester om bestuursrechtelijk te handhaven tegen het dragen van een gevaarlijk voorwerp dat onder het verbod valt. Dit betekent dat de burgemeester een last onder dwangsom op kan leggen aan overtreder. Daarbij wordt de lijn van Zaanstad gevolgd en wordt een dwangsom van maximaal €2500,- opgelegd.

De gemeente Medemblik ga over een jaar evalueren of het aanwijsbesluit van kracht moet blijven, gewijzigd of moet worden ingetrokken.

Reageer op dit bericht