Komst van ruim 200 asielzoekers naar De Tegel Wervershoof zet bij veel inwoners kwaadbloed

WERVERSHOOF – Direct na de bekendmaking door de gemeente Medemblik dat op het perceel De Tegel voor de duur van een half jaar 225 asielzoekers bestaande uit gezinnen, maar ook uit alleenstaanden, gaan worden opgevangen in tijdelijke woningen liepen de emoties bij veel inwoners van Wervershoof hoog op. 10 juli gaat de gemeente Medemblik een bewonersavond in de Schoof organiseren waar de plannen verder zal gaan worden uitgelegd.

Lees ook: Tijdelijke noodopvang asielzoekers in Wervershoof

De verstandhouding tussen Wervershoof en de gemeente Medemblik ligt al onder het vriespunt en dit bericht heeft de verstandhouding nog verder op scherp gezet gelet op de soms felle reacties vanuit de inwoners van Wervershoof. Beschuldigingen van corrupte ambtenaren tot zelfs directe dreigementen aan het adres van het college, deze dreigementen werden al snel weer verwijderd van Facebook.

De groep van 225 asielzoekers wonen tijdelijk elke 6 maanden op een andere locatie in Noord-Holland, de groep die medio oktober van dit jaar naar De Tegel komt is de groep die nu opvang heeft in Koggenland, maar hebben daarvoor o.a. ook in Enkhuizen gezeten. Dit tot tevredenheid van de hulpdiensten die geen of vrijwel geen meldingen van wangedrag hebben gekregen.

De Tegel is zeer geschikt voor de tijdelijke woningen waar de asielzoekers gaan worden opgevangen, de grond is eigendom van de gemeente Medemblik en er zijn plannen om hier een nieuwe woonwijk te gaan bouwen zodra de provincie Noord-Holland haar fiat geeft.

Lees ook: De Tegel Wervershoof, een aantrekkelijke, duurzame en gevarieerde woonwijk

De kosten van dit alles worden volledig door het Rijk en de provincie gedragen.

Medemblik heeft in het verleden vaker asielzoekers opgevangen, zo zijn in Andijk en Opperdoes diverse gezinnen uit de Oekraïne opgevangen en verder terug in het verleden een grote groep Syrische asielzoekers die werden opgevangen in o.a. MFA De Muiter in Medemblik en in tijdelijke woningen aan de buitenrand van Medemblik, hier is later de Schepenwijk gerealiseerd.

Op de foto: In het verleden werden asielzoekers uit Syrië opgevangen in De Muiter in Medemblik (Foto: Theo Annes)

2 gedachten over “Komst van ruim 200 asielzoekers naar De Tegel Wervershoof zet bij veel inwoners kwaadbloed

  1. Medemblik had vroeger de bijnaam ‘honger dorst en kouwe biêne’ maar die bijnaam is volledig door de Wervershovers overgenomen. Het is zo jammer dat we ze niet kunnen afstoten en doneren aan een land in Afrika, wat zal het gezellig worden in de gemeente zonder al die azijnzeikerds

  2. Medemblik heeft 5 jaar een AZC gehad waar nu de Schepenwijk is. Aanvankelijk weerstand maar na 5 jaar vonden de meeste Medemblikkers het toch zonde dat het dicht ging. Overigens is het dichtgaan van die AZC’s, vooral de halvering van de capaciteit in 2017 na de Turkijedeal (van 60 k naar 30k), de oorzaak van de huidige crisis in de asielopvang. Toch raar dat als er op Schiphol wachtrijen ontstaan door gebrek aan capaciteit iedereen vind dat Schiphol een probleem heeft, maar als de capaciteit van de asielopvang wordt gehalveerd een deel van Nederland roept dat er minder asielzoekers moeten komen….

Reacties zijn gesloten.