Tijdelijke noodopvang asielzoekers in Wervershoof

WERVERSHOOF – De gemeente Medemblik gaat een groep asielzoekers opvangen op het perceel aan de Vok Koomenweg 3 (‘De Tegel’) in Wervershoof. Het gaat om crisisnoodopvang voor een half jaar, van 1 november 2023 tot 1 mei 2024. Er is ruimte voor zo’n 200 mensen in de opvanglocatie. De groep is eerder opgevangen in de gemeenten Heiloo, Alkmaar, Bergen en Enkhuizen en verblijft nu in Koggenland. Waarnemend burgemeester Dennis Straat: “Ook wij willen onze verantwoordelijkheid nemen. Zoals afgesproken in de regio steunen wij elkaar in deze gezamenlijke uitdaging.”

Er is een dringende behoefte aan opvang van asielzoekers in heel Nederland. De zeven burgemeesters in West-Friesland willen samen hulp bieden. Half februari kondigde de gemeente Medemblik aan zich in te spannen om asielzoekers op te vangen en op zoek te gaan naar een geschikte locatie. De afgelopen maanden zijn verschillende mogelijke locaties onderzocht binnen de gemeentegrenzen. Het perceel in Wervershoof is gekozen omdat deze locatie het beste aan de gestelde criteria voldoet.

Tijdelijke opvang

De opvang is tijdelijk; het gaat om maximaal zes maanden. De groep verblijft in paviljoens op het terrein met ruimte voor zo’n 200 personen. In de gemeenten waar een deel van deze mensen eerder verbleef, is de opvang positief verlopen. Dennis Straat: “Natuurlijk kan ik me voorstellen dat onze inwoners vragen hebben over de opvang en mogelijk zorgen. Maar bij eerdere opvanglocaties zagen we ook veel betrokkenheid onder de inwoners. We doen het samen, met de gemeenten, inwoners en betrokken hulporganisaties. Ik heb er vertrouwen in dat de crisisnoodopvang in Medemblik ook goed verloopt.”

Omwonenden hebben een brief ontvangen over de komst van de crisisnoodopvanglocatie en voor de inwoners van Wervershoof wordt een inloopbijeenkomst georganiseerd.

Waarom is opvang nodig?

Het aanmeldcentrum in Ter Apel is momenteel bijna vol terwijl de stroom asielzoekers groeit. Daardoor dreigt opnieuw een crisissituatie waarbij mensen wellicht buiten moeten overnachten. Het Rijk heeft gemeenten daarom gevraagd te helpen. De gemeenten in onze regio hebben afgesproken elkaar te steunen in de gezamenlijke uitdaging asielzoekers op te vangen. Daarom neemt Medemblik de periode vanaf 1 november voor haar rekening.

Organisatie en coördinatie door de veiligheidsregio

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord is verantwoordelijk voor het organiseren van de crisisnoodopvang. Op verzoek van de Commissaris van de Koning in Noord-Holland zorgt de veiligheidsregio voor de realisatie, inrichting en verzorging van de asielzoekers. “We hebben inmiddels ruim ervaring opgedaan met het regelen van opvang voor deze mensen in nood”, aldus directeur Krishna Taneja. “Ook in Medemblik zetten we ons in om de opvang op een zo humaan mogelijke wijze in te vullen.” De werkzaamheden op het terrein aan de Vok Koomenweg starten begin september.

Meer informatie?

Op www.medemblik.nl vindt u veel gestelde vragen beantwoord. Daarnaast is veel informatie te vinden op de website van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord: www.vrnhn.nl/veelgesteldevragenasielzoekers.

2 gedachten over “Tijdelijke noodopvang asielzoekers in Wervershoof

  1. Als Medemblik slim is maken ze deal, nu asielzoekers, over zes maanden toestemming om woningen te bouwen.. Aangezien De Tegel buiten de dorpsgrens ligt mag daar eigenlijk niet gebouwd worden

  2. Klopt, buitengebied, maar daar viel al over te praten. Vorige wethouder Andrea van Langen heeft dat al bereikt.

Reacties zijn gesloten.