Westfriese gemeenten gaan samen de spreidingswet uitvoeren

MEDEMBLIK – Voor de spreidingswet door de Eerste en Tweede Kamer werden aangenomen hebben de overige zes onderling overleg gepleegd over de spreidingswet maar niet met andere overheidsinstanties. Een meerderheid van de gemeenteraad van Medemblik heeft in 2023 aangegeven een actieve rol te willen gaan spelen en te willen gaan samenwerken met de overige zes Westfriese gemeenten. Deze hebben ook het belang erkent van actief samenwerken op dit gebied. Blijkt uit antwoorden op vragen van Hart voor Medemblik over de spreidingswet.

Lees ook: Hart voor Medemblik is tegen de spreidingswet

De Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen (Spreidingswet) is gepubliceerd in de Staatscourant. Hiermee is de wet per 1 februari van kracht. Doel van deze wet is om te komen tot voldoende opvangplekken en een evenwichtiger verdeling van asielopvang over provincies en gemeenten.

Lees ook: Crisisnoodopvang Wervershoof sluit per 1 mei

Om gemeenten te stimuleren vrijwillig plekken aan te bieden zijn er verschillende uitkeringen. Deze uitkeringen zijn vrij te besteden, dus ook voor een ander doel dan de opvang van asielzoekers. De hoogte van de uitkering varieert en is afhankelijk van het soort plek dat wordt aangeboden en het aantal aangeboden plekken.