Souvereinse Medemblikse stuurt post CJIB ongeopend terug, ‘ik erken jullie niet’, en jaagt toezichthouders van haar erf.

MEDEMBLIK – De gemeente Medemblik is via de Wet Basisregistratie Personen (BRP) verplicht om onderzoek te doen naar de juistheid van de adresgegevens in de BRP. Hier is in Nederland de Landelijke Aanpak Adresfraude (LAA) opgezet waar elke gemeente in Nederland verplicht is om zich daarbij aan te sluiten. Mocht er twijfel zijn over een adres dan kunnen toezichthouders controleren of diegene nog wel op dat adres woont. Zo ook bij de vrouw in Medemblik die post van het CJIB ongeopend terugstuurde waarna er een verzoek vanuit het CJIB kwam om het adres te controleren.

Afgelopen september 2023 hebben toezichthouders van de gemeente Medemblik een bezoek gebracht aan het adres dat door het CJIB was aangegeven en constateerden daar dat op dat adres een boerderij gevestigd is en daarbij ook nog een boerderijwinkel en een koffiecorner. De toezichthouders liepen daarop naar de boerderijwinkel en vroegen naar diegene die door het CJIB was aangegeven als de persoon die daar zou moeten wonen.

De medewerkster vertelde daarop dat zij aanwezig was en zich in de koffiecorner bevond. Daarop liepen de toezichthouders, die zich vooraf met de door de gemeente Medemblik uitgereikte legitimatiebewijs hebben gelegitimeerd als zijnde toezichthouders en werkzaam zijn voor de gemeente Medemblik en belast zijn met het toezicht op de BRP, naar de koffiecorner. Daar aangekomen vroegen ze naar de vrouw die vanuit de keuken riep: “Ja, dat ben ik en die is aanwezig.”

Na zich aan de vrouw te hebben gelegitimeerd vroegen de toezichthouders of zij diegene is die door het CJIB is aangegeven in het verzoek op adrescontrole waarop de vrouw weigerde antwoord te geven en de toezichthouders vertelde dat zij moesten gaan nadenken over de werkzaamheden die zij voor de gemeente Medemblik uitvoerden waarop de vrouw wees op een aantal posters die voor het raam hingen en duiden op het soeverein zijn van de vrouw. De vrouw vervolgde door te zeggen dat zij weigerde een eed of belofte af te leggen toen zij voor de gemeente Medemblik werkte en daarna van de toezichthouders eiste dat zij direct van haar erf vertrokken omdat zij niets te melden had aan de toezichthouders.

Hierop verlieten de toezichthouders het terrein om later het CJIB van hun onderzoek op de hoogte te stellen.

In Nederland is het aantal mensen die zich soeverein noemen groeiende, geschat wordt dat het aantal rond de 10.000 soevereinen ligt op dit moment en voor veel problemen zorgen. Zo betalen zij geen belastingen meer, geen ziektekosten meer, omdat de soevereinen denken dat de Staat der Nederlanden niet bestaat waardoor ook de belastingdienst niet bestaat. Bijna dagelijks worden nu mensen uit hun huurwoning gezet omdat zij weigeren huur te betalen omdat zij soeverein zijn.

Een bekende soeverein is Youri Plate die al vele veroordelingen achter zijn naam heeft staan en sinds een jaar vereniging heeft waarbij ook de Medemblikse Pauola is betrokken. Hier schreven wij al eerder over.

Lees ook: Nepjurist Youri Plate moet stoppen met verspreiden van onzin, Medemblikse Pauola steunt haar idool in zijn strijd tegen Nederland

Een ander voorbeeld is een vrouw uit Groningen die een brief schreef aan de Koning, aan de gemeente Groningen en de krant met de melding dat zij en haar man vanaf dat moment soeverein waren en ook in één klap verlost zijn van hun betalingsverplichtingen. Geen huur meer betalen, geen gemeentelijke heffingen of blauwe enveloppen van de fiscus. Maar vooral: geen schulden meer, want daarover had het echtpaar de afgelopen jaren veel zorgen. Dertigduizend euro stond inmiddels open bij hun schuldeisers, waaronder postorderbedrijven. Deurwaarders kwamen aan de deur, het gas en licht werden een keer afgesloten. ‘We wilden het verhaal van de soevereinen gewoon geloven’, zegt de 48-jarige Melissa achteraf tegen tv-programma Pointer.

Gerechtsdeurwaarders kloppen steeds vaker aan bij bewoners die stellen ‘­soeverein, een mens van vlees en bloed’ te zijn en die zich niet zomaar gewonnen geven. Bij inbeslagnames maken buren regelmatig opnames, privéadressen van ambtenaren worden opgezocht en gepubliceerd.
Hoeveel tijd gemeenten precies aan deze groep kwijt zijn, is niet bekend. Voor Brouwer staat vast dat het aantal soevereine en autonome burgers sinds de coronacrisis is toegenomen. De AIVD gaat uit van tienduizend gevallen, maar volgens de inlichtingendienst zijn zo’n honderdduizend Nederlanders vatbaar voor deze vorm van institutioneel extremisme.(bron: VNG)