MEDEMBLIK – Het college wil tot 2030 ruim 1600 nieuwbouwwoningen laten bouwen, sociale huur, goedkope koop en vrije sector woningen, deze 1650 woningen worden verdeeld over alle 17 kernen in de gemeente Medemblik. Maar er liggen een paar flinke beren op de weg. Zo hebben de projecten in Andijk (Asoniaterrein), Wognum (Bloesemgaerde-Noord) en Wervershoof (Slotlaan) te maken met net congestie dat er voor zorgt dat deze projecten hinder ondervinden. Bij het project Asoniaterrein speelt ook nog de bezwaren van een 2e projectontwikkelaar mee die met het Didam Arrest in de hand Medemblik dwong deze opnieuw te gaan uitbesteden.
Een veel groter probleem komt vanuit de provincie en haar ‘Beschermd Landschap’, dit zijn gronden waarop de provincie geen grootschalige woningbouwprojecten toe staat. Een voorbeeld is Opperdoes waar een projectontwikkelaar 200 nieuwbouwwoningen wil gaan bouwen maar tegen het ‘Beschermd Landschap’ probleem oploopt. Maar ook Abbekerk kent deze problemen, daar was sprake van dat op het gebied ten zuiden van Abbekerk nu wel grootschalige woningbouw zou mogen gepleegd maar de provincie lijkt die keutel te hebben ingetrokken.
De Provincie lijkt wel een maximale hoeveelheid van 25 woningen op een ‘Beschermd Landschap’ toe te willen staan, maar voor ontwikkelaars is deze hoeveelheid veel te weinig waardoor ook automatisch de woningbouw in de kleine kernen in gevaar komt. De gemeente Medemblik kaart deze problemen regelmatig aan bij de provincie maar er is nog geen enkel zicht op een oplossing.
Spuitzones
Een ander probleem waar de gemeente Medemblik tegenaan loopt zijn de spuitzones en de trage aanpak hiervan door de overheid. Naast gebieden waar gewasbestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden, is woningbouw lastig te realiseren. Hierbij wordt nog onvoldoende gekeken naar de manier waarop bespoten wordt, of er driftreducende aspecten zijn en welke middelen daadwerkelijk gebruikt worden.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en enkele plattelandsgemeenten lobbyen nu al geruime tijd bij het ministerie van Landbouw en bij het ministerie van Wonen om hier wat aan te doen. Om de regels te versoepelen, maar beide ministeries lijken de poot stijf te houden.
1800 woningen
Medemblik werkt op dit moment aan 26 projecten goed voor 1800 woningen, 5 projecten meer dan eind 2023, wel is het project MAZ afgevallen, daar is binnenkort een zitting bij de Raad van State over na het verbreken van het contract door de gemeente Medemblik met de projectontwikkelaar omdat deze zich niet aan de deadline heeft gehouden.
Het college heeft wel enkele zorgen omdat een aantal projecten zijn vertraagd en ook omdat niet al deze woningen voor 2030 in aanbouw genomen worden. Medemblik zal daarom ook alles op alles gaan zetten om de projecten te versnellen. Tussen het starten van een project en het opleveren van de woningen zit vaak meer dan 5 jaar.
In de eerste helft van dit jaar is bij 2 projecten de bouw van woningen gestart (17 woningen bij de voormalige gemeentewerf/ijsbaan in Abbekerk en 17 woningen bij Middenweg 62 in Andijk). Naast deze projecten zijn er ook 17 woningen in 2024 in aanbouw genomen die via Omgevingszaken zijn afgehandeld.
Medemblik richt zich ook specifiek op een aantal projecten waar belangrijke ontwikkelingen te melden zijn. Zo houdt Medemblik er rekening mee dat er op het project Asoniaterrein 15 extra woningen gaan worden gebouwd. Is er in Andijk een project voor 150 woningen gestart in de Beldershoek, maar vanwege de grote van dit project moet er eerst een kaderstellende notitie worden opgesteld.
Medemblik is samen met de projectontwikkelaar het project Opperdoes Zuid (Soppendiep) gestart om woningbouw hier toch mogelijk te maken. En Medemblik is bezig met de ontwikkeling van 57 woningen in Sijbekarspel (Wilgenrak/Snekerhof) maar loopt tegen de aanwezigheid van een spuitzone op. Door nu samen met de omliggende eigenaren op te trekken is het project groter geworden en is de problematiek van de spuitzone verkleind.
De provincie moet eens leren luisteren, of gelooft men daar nog steeds in het krimpscenario waar ze de gemeenten jarenlang koest mee hielden? Kwam dus heel anders uit. Het is jammer, maar er zal toch gebouwd – en dan regelmatig ook uitgebreid – moeten worden. Accepteer dat nu maar.