Kosten voor eigen postcode Onderdijk gaat in de tonnen lopen, in 2013 was dit al berekend op ruim 300.000 euro

ONDERDIJK – Het blijft een heet hangijzer voor de inwoners en Dorpsraad van Onderdijk, het niet hebben van een eigen postcode omdat de toenmalige gemeente Wervershoof besloot om Onderdijk niet als kern te zien maar als woonwijk waardoor het dezelfde postcode kreeg als Wervershoof. Nu, na de fusie met de gemeente Medemblik willen de Onderdijkers als volwaardige kern van de gemeente worden gezien.

Lees ook: Voormalige gemeenteraad Wervershoof vond eigen postcode Onderdijk niet nodig

Reeds in 2011 en in 2013 zijn hier vanuit Onderdijk al vragen gesteld aan de gemeente Medemblik over dit hekelig punt, hierop besloot de gemeente Medemblik om blauwe komborden te plaatsen on zo aan te geven dat Onderdijk gewoon een kern is van de gemeente Medemblik.

Lees ook: Onderdijkers willen Onderdijkers zijn en geen Wervershovers

De afgelopen 2 jaren zijn er weer vanuit de politiek maar ook weer vanuit de bewoners en Dorpsraad van Onderdijk vragen hierover gesteld, de gemeente besloot hierop om te onderzoeken of er een mogelijkheid was om voor de adressen in Onderdijk de huidige postcode te behouden en alleen de woonplaats te wijzigen. De gemeente heeft hier overleg meegevoerd met het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Kadaster en PostNL. Hieruit is naar voren gekomen dat het behouden van de postcode met enkel een woonplaatswijziging niet mogelijk is. Bij een nieuwe woonplaats hoort ook een nieuwe postcode.

Veel administratieve rompslomp

In 2013 werd al berekend dat om tot een wijziging van de postcode voor Onderdijk over te gaan dit gepaard gaat met veel administratie aanpassingen binnen de gemeente Medemblik, de kosten werden toen al berekend op ruim 300.000 euro en dit enkel hoger geworden. Daarnaast heeft een nieuwe postcode ook veel impact op de inwoners van Onderdijk en de bedrijven die gevestigd zijn in Onderdijk. Zij moeten zelf zorgen voor het doorgeven van de wijzigingen aan hun relaties. Hierdoor is de meerwaarde van een eigen postcode ten opzichte van de huidige postcode te verwaarlozen.

Wel zal de gemeente Medemblik in cijfers en in de akten van de burgerlijke stand Onderdijk als aparte plaatsnaam gaan opnemen. Het college laat nogmaals duidelijk weten dat Onderdijk gewoon 1 van haar 17 kernen is en dat een postcode daar niets aan afdoet.

4 gedachten over “Kosten voor eigen postcode Onderdijk gaat in de tonnen lopen, in 2013 was dit al berekend op ruim 300.000 euro

  1. Dan kost het maar geld, wij verdienen een eigen postcode

  2. Dat is zeker! Nu staat bijvoorbeeld bij leerlingen uit Onderdijk op school vermeld dat zij in Wervershoof wonen. Daar zijn ze het meestal volstrekt niet mee eens. Onderdijk is echt iets anders dan Wervershoof.
    Het is een van de vele blunders die de oude gemeente Wervershoof heeft gemaakt en die de gemeente Medemblik mag oplossen.

  3. Wij wonen op de Vlietlanden dat toch echt in Onderdijk ligt en niet in Wervershoof

  4. daar gaat het ook niet om, natuurlijk woont u in Onderdijk, maar dat qua postcode daarop aanpassen is niet te betalen. Dat is al jaren bekend. Het blauwe kombord neerzetten heeft geen juridisch gevolg, dus gedaan in 2014, maar zodra je hieraan begint te sleutelen gaat het heel veel kosten. Daar zijn echt wel noodzakelijker doelen voor. Dat de gemeente meer aandacht geeft en Onderdijk ook blijft noemen als kern in ons gebied: dat is belangrijk. Zeker met de vele nieuwe medewerkers die zijn binnengekomen moet dat goed de aandacht hebben. Het is inderdaad een fout uit de tijd van oud-Wervershoof.

Reageer op dit bericht