Kabinet gaat gemeenten dwingen asielzoekers te huisvesten, Hart voor Medemblik stelt vragen hierover aan het college

MEDEMBLIK – Om de enorme problemen met het opvangen van asielzoekers op het asielzoekerscentrum in Ter Apel waar door een groot tekort aan bedden mensen de nachten in de buitenlucht buiten de poort moeten doorbrengen, heeft het kabinet eerder deze week besloten om gemeenten te dwingen asielzoekers op te vangen in rijksgebouwen, provinciale gebouwen of in hotels/motels.

Een voorbeeld is het hotel in Albergen in de gemeente Tubbergen dat door de COA is aangekocht om daar maximaal 300 asielzoekers tijdelijk te huisvesten. Hart voor Medemblik maakt zich grote zorgen dat dit ook bij ons in de gemeente Medemblik of in 1 van de gemeenten die aan de gemeente Medemblik grenzen gaat gebeuren.

Fractievoorzitter Tjeu Berlijn wil van het college weten of er in de gemeente Medemblik Rijks- en/of provinciaal vastgoed aanwezig is, maar ook of het college al is benaderd door het Rijk over het met dwang opvangen van asielzoekers in de gemeente Medemblik.

Berlijn wil ook van het college weten hoe het college de omwonenden, de middenstand en de dorpsraden gaat betrekken mocht Rijks- en/of provinciaal vastgoed gaan worden gebruikt voor het huisvesten van asielzoekers en/of statushouders bij hun in de nabije omgeving.