CDA Medemblik neemt een kijkje bij biologisch glastuinbouwbedrijf Sijbekarspel

SIJBEKARSPEL – Op de zonovergoten vrijdag 1 juli 2022 heeft de CDA fractie een bezoek gebracht aan Sijbekarspel en Benningbroek. Aan het einde van de Wilgenrank in Sijbekarspel staat het biologische glastuinbouwbedrijf van Michel & Bernadette Boon. Michel is hier gestart in 1988 en heeft zijn bedrijf langzaam maar zeker uitgebouwd tot 5000m2 glas. 

Elise Salman, Commissielid voor het CDA in de raad van Medemblik: ‘Onder tweedehands glas, waar niet gestookt wordt en met handbediende ramen, teelt Michel door het jaar heen zo’n 25 gewassen. Waaronder winterpostelein; een gewas wat alleen in beeld is bij deze vorm van glastuinbouw doordat het zelfs bij hele lage temperaturen groeit. Maar hij teelt ook o.a. andijvie, paksoi, koolrabi en bonen. Op zijn 23e was Michel al geïnteresseerd in de toen opkomende bioteelt. ‘De grond, daar gaat het om. Dat moet in topconditie zijn en blijven.’ Het is hard werken en soms springt er iemand bij maar het meeste werk doet hij zelf, ‘Ik gebruik bijna geen machines, voornamelijk gebeurt alles hier met de hand’,

Tekst loopt door onder de foto

Regenwater komt terecht in een bassin, een paradijs voor kikkers en vogels, om later te gebruiken. In en rondom het bassin groeit riet wat het water zuivert, hierdoor zit de watervoorraad ook vol met vissen. Bijzonder is dat onder het zelf aangelegde bassin geen plastic ligt om het water op te vangen. In de kas zelf liggen hier en daar houten planken waar bijvoorbeeld padden onder schuilen.

Het CDA Medemblik bedankte na afloop Michel en zijn vrouw met een maaltje pas gerooide Opperdoezer Ronden en met vers gesneden komkommer en sperziebonen en vervolgden de weg naar het dorpshuis in Benningbroek waar een gesprek met de twee bestuurders van het dorpshuis, Remco en Margreeth een goed gesprek hadden over wat er zoal komt kijken bij het draaiende houden van het dorpshuis: duurzaamheid, vrijwilligers en regeldruk zijn terugkomende thema’s. Daarnaast ging het over het dorp: het groenonderhoud, de jongeren en de verkeersveiligheid.

‘Het is prettig om, onder het genot van een drankje, in gesprek te gaan met mensen die veel doen voor de gemeenschap en het dorp,’ aldus Elise Salman