West-Friesland moet 1230 asielzoekers opvangen, waarvan Medemblik 263 voor haar rekening moet nemen

MEDEMBLIK – Wervershover Willem van Leeuwen kon het niet beter verwoorden afgelopen zondag in het programma ‘Ter Plekke’ dat live vanuit Rumours in Medemblik werd uitgezonden. Volgens Willem van Leeuwen blijft de huidige asielzoekersopvang op De Tegel in Wervershoof en stopt het gezeul met deze mensen die elk half jaar weer moeten verhuizen.

Nu de spreidingswet per afgelopen 1 februari een feit is geworden moeten de gemeenten in West-Friesland in totaal 1230 asielzoekers opvangen, 399 in Hoorn, 263 in Medemblik, 149 in Koggenland, 125 in Drechterland, 123 in Stede Broec, 97 in Enkhuizen en Opmeer moet 74 asielzoekers gaan opvangen dit jaar.

Lees ook: Medemblik moet in 2024 en 2025 263 asielzoekers waarvan 22 alleenstaande minderjarig vluchtelingen opvangen

De komende periode stellen de Westfriese gemeenten een regionaal plan op. Onderdeel hiervan zijn (mogelijke) geschikte locaties in kaart brengen in de regio en het vaststellen van regionale en lokale randvoorwaarden. Bijvoorbeeld: een juiste balans in de verhouding vluchtelingen/bewoners in de kernen en dorpen, het waar mogelijk inzetten van lokale en regionale ondernemers en voldoende activiteiten op de locaties. Scholing en werk staan aan de basis van inburgering. De betrokkenheid van de lokale gemeenschap en de gemeenteraad zijn hierbij essentieel. Hoe de gemeenten hier een eigen invulling aan geven, wordt nader uitgewerkt. 

Lees ook: Crisisnoodopvang Wervershoof sluit per 1 mei

Iedere gemeente pakt de zoektocht naar mogelijke locaties zelf op. Daarbij kijken we wat lokaal mogelijk en haalbaar is om vervolgens met de regio te delen. Rond de zomervakantie moet dat regionale plan op hoofdlijnen klaar zijn en wordt het bij de provincie ingediend. Vervolgens maakt de provincie vanuit alle regionale plannen één provinciaal opvangplan en dient dit in bij het ministerie van Justitie. De bewindspersoon voor asielopvang beoordeelt de twaalf provinciale plannen voor 1 januari 2025 en provincies krijgen vervolgens nog zes maanden de tijd om die te realiseren. 

Burgemeester Monique Bonsen (Koggenland) benadrukt namens de gemeenten het belang van deze samenwerking: “Het opvangen van vluchtelingen is niet alleen een ruimtelijke uitdaging, maar ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door gezamenlijk op te trekken met de andere gemeenten in Westfriesland, kunnen we op een goede manier opvang realiseren voor mensen op die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Door de ervaringen met de crisisnoodopvang hebben we geleerd dat de opvang van vluchtelingen binnen onze regio heel goed kan verlopen.”