Vrouwloos college Medemblik geïnstalleerd, CDA-wethouder krijgt 5 tegenstemmen

MEDEMBLIK – Eindelijk, na 5 maanden, kan het nieuwe college en coalitie gaan besturen, en direct is al duidelijk dat cda-wethouder Harry Nederpelt niet van iedereen fiat heeft gekregen om weer als wethouder terug te keren in het nieuwe college. De drie overige, nieuwe, wethouders kregen wel van de voltallige gemeenteraad de goedkeuring.

Oud zeer bij CDA-wethouder

Of het oud zeer is binnen de VVD die buitenspel is komen te staan na de verloren verkiezingen of dat random raadsleden tegen de komst van nog eens 4 jaar deze wethouder zijn zal nooit duidelijk worden omdat de stemming geheim is. Maar de wethouder kan gewoon aan de slag, verreweg de meerderheid van de gemeenteraadsleden staan wel achter Nederpelt voor nog eens 4 jaar wethouder voor het CDA.

Vrouwloos

Opvallend is dat na vele jaren er een einde is gekomen aan een college met vrouwen, vanuit de inwoners van de gemeente Medemblik gaan dan ook diverse vragen op waarom vrouwen buitenspel zijn gezet. Geen van de fracties kon duidelijk maken waarom er geen vrouwen in het college zitten.

Broeders, nieuw gezicht, maar bestuurder met haar op de tanden

Jeroen Broeders is de aankomende 4 jaar de wethouder voor de fusiepartij MORGEN!, een fusie tussen de PvdA, PW2010 en PWF, Broeders was wethouder van Drechterland waar hij duidelijk heeft laten zien moeilijke beslissingen niet uit de weg te gaan, of zoals Tom Beuker, fractievoorzitter van MORGEN! het wist te omschrijven, ‘Een politiek zwaargewicht’.

Nijssingh, jong en met flair

Voor D66 zal Yannick Nijssingh de kar gaan trekken als wethouder, de jongste van het stel met zijn 33 jaar maar toch al kan terugkijken op 8 jaar bestuurlijke ervaring als gemeenteraadslid voor de gemeente Medemblik. Fractievoorzitter Geert Mos beschrijft Nijssingh als een persoon met karakter en die weet dat je met sommige beslissingen niet populair wordt.

Gringhuis, veel kennis van het Sociaal Domein

Gerben Gringhuis neemt het stokje van het wethouderschap over van Joset Fit die niet meer terugkeert als wethouder voor GemeenteBelangen. Breed inzetbaar op vele onderwerpen, veel ervaring in het Maatschappelijk beleid en op het Sociaal domein. Het moet dan ook raar open dat Gringhuis deze twee taakstellingen niet in zijn portefeuille gaat krijgen.

Wie wat gaat doen in het nieuwe college zal één dezer dagen bekend worden gemaakt. Maar dat het nieuwe college 2 zeer zware jaren tegemoet gaan is wel duidelijk. Het Zwaard van Damocles hangt boven het hoofd van het college en de gemeenteraad. De provincie heeft de gemeenteraad tot eind dit jaar gegeven de financiën op orde te krijgen, mocht dit niet lukken dan zal Gedeputeerde Ilse Zaal op kosten van de gemeente Medemblik de touwtjes in handen gaan nemen en staat de gemeenteraad buitenspel.

Één zware beslissing is al naar buiten gekomen, om het financiële gat deels te dichten zal de Ozb met 30% gaan worden verhoogd. Daarnaast zullen er ook bezuinigingen gaan komen op de taakstelling Wmo is afgelopen week al gebleken.