Steeds meer ‘Vliegende deuren’ te zien boven West-Friesland

WEST-FRIESLAND – Het gaat goed met de Zeearenden in Nederland, afgelopen jaar werden er 36 broedende zeearendparen genoteerd en vlogen er 45 jonge Zeearenden uit. Wie had dat vijftien jaar geleden gedacht? Toen zat er één broedpaar in Nederland in de Oostvaardersplassen en dat was al heel bijzonder. 

De afgelopen 2 jaar zijn de ‘Vliegende deuren’, zoals Zeearenden ook wel worden genoemd, steeds vaker te zien in West-Friesland en vooral op het Vooroever en de Koopmanspolders lijken zomers geliefde plaatsen te zijn voor deze imposante vogels. Maar ook wordt de Zeearend steeds meer gespot op de Dijkgatsweide, dat is het gebied tussen het Robbenoordbos en het Sluitgatbos in de Wieringermeer. Het zal dan ook een kwestie van tijd zijn dat de eerste zeearenden hier nesten gaan bouwen en voor jongen gaan zorgen.

Lees ook: Voor de tweede dag op rij een machtige zeearend gezien op de Vooroever Wervershoof

Moeten wij ons nu zorgen gaan maken?

Iedereen kent wel de verhalen van vroeger die vertelden over Arends die baby’s en huisdieren pakten en meenamen om op te eten, dat van die baby’s is natuurlijk complete onzin, maar dat Arends hun poot niet omdraaien om een kat of een hond te pakken als zij daar de kans toe krijgen is wel een gegeven. Gelukkig bestaat het menu van de Zeearend uit, zoals de naam al zegt, uit vis, maar in de wintermaanden staan er ook (water)vogels als de eend en meerkoet op het menu en als de Zeearend de kans krijgt dan zal deze ook een haas en andere dieren ter grootte van een ree niet laten staan. Daarnaast eet een Zeearend ook aas.

Foto aangeleverd

Eén gedachte over “Steeds meer ‘Vliegende deuren’ te zien boven West-Friesland

Reacties zijn gesloten.