Rechtszaak tegen 26-jarige inwoner Nibbixwoud van start, veroorzaakte onder invloed aanrijding in Midwoud

MIDWOUD – Op 15 januari 2021 ging het helemaal mis op de Tripkouw in Midwoud toen de destijds 23-jarige jongeman uit Nibbixwoud onder invloed van alcohol en cannabis een ernstig ongeval veroorzaakte en daarna direct de kuierlatten nam. Na een oproep via Burgernet kon de man alsnog worden aangehouden.

De tegenligger waar de man frontaal tegenaan reed raakte bij het ongeval zwaargewond, deze liep o.a. een schedelbreuk en een hersenbloeding op. De man uit Nibbixwoud wordt beschuldigd van het rijden onder invloed van alcohol en cannabis, het verlaten van plaats ongeval en het slachtoffer aan zijn lot overlaten.

De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld maar zal eerst als een pro forma zaak worden behandeld, daarin wordt het verloop van het onderzoek besproken pas daarna beslist de rechter of er nog een 2e pro forma volgt of dat er direct een datum voor de inhoudelijke zitting wordt gekozen.

Zware straffen op rijden onder invloed en verlaten plaats ongeval

In beginsel is er op overtreding van artikel 6 WVW een maximum gevangenisstraf gesteld van 1 jaar en 6 maanden indien een ander zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen door het verkeersongeval, of een maximum gevangenisstraf van 3 jaar indien een ander bij het verkeersongeval om het leven is gekomen. Wanneer er echter sprake is van roekeloosheid, dan bedraagt de maximum gevangenisstraf respectievelijk 3 jaar bij lichamelijk letsel, en 6 jaar bij een dodelijk verkeersongeval. In geval van rijden onder invloed, weigering van een alcoholonderzoek, ernstige overschrijving van de maximum snelheid, kleven, geen voorrang verlenen, en het gevaarlijk inhalen, wordt de maximum gevangenisstraf daarbovenop nog eens met de helft verhoogd.