Wethouders redden samen met 25 vrijwilligers bomen aan de Vooroever in Medemblik

MEDEMBLIK – Afgelopen zaterdag hebben zo’n 25 enthousiaste vrijwilligers samen met Wethouders Nederpelt en Nijsingh hard gewerkt om jonge bomen en struiken te redden. Op veel plekken in Nederland staan jonge boompjes (zaailingen) op ongelukkige plekken. Plekken waar te weinig ruimte is, te weinig zon, of waar de bodem niet optimaal is.

Veel mensen kunnen juist wel een boom of struik in hun tuin gebruiken. Dit helpt namelijk de natuur in de omgeving te versterken. Zo kunnen bomen bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage leveren aan de lokale  biodiversiteit en/of helpen met het verminderen van hittestress. Ook kan een boom er gewoon heel mooi uitzien in je tuin.

De landelijke campagne Meer Bomen Nu haakt hier op in door jonge bomen en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken.

Zowel gemeente Medemblik als het Recreatieschap Westfriesland vinden het belangrijk om bij te dragen aan een sterkere natuur. Rosalien van Dolder (voorzitter van Recreatieschap Westfriesland) en Harry Nederpelt (wethouder Medemblik) ondersteunen deze actie dan ook van harte en waren zelf ook aanwezig.

De echte helden van de dag waren de vrijwilligers. Afgelopen zaterdag zat het weer mee en zat de sfeer er goed in. Er zijn zeker 300 zaailingen opgehaald. Relatief veel inlandse eik, maar ook struikensoorten als: meidoorn, rode kornoelje, hazelaar en duindoorn. Ook is er een aantal jonge berken en wilgen opgehaald. Deze zijn dezelfde dag nog overgebracht naar de ‘bomenhub’ in Hauwert. Deze hub is een tijdelijke opslagplek waar de bomen later opgehaald kunnen worden. Niet alleen door de aanwezige vrijwilligers van die dag, maar ook door andere geïnteresseerde inwoners.

Gratis boom of struik afhalen?

Ben jij geïnteresseerd in een mooie boom of struik voor je tuin? Meld je dan nu aan via de website www.meerbomen.nu  via Agenda/Noord-Holland. De ophaaldag is op 17 maart 2024, bij de bomenhub in Hauwert. Bomen ophalen kan alleen na aanmelding.

Handleidingen

Op de website meerbomen.nu vind je verschillende handleidingen onder andere hoe je een boom verplant en hoe je de ideale boom kunt vinden voor je tuin.