Slimme glastuinbouwbedrijven verdienen miljoenen door de hoge gasprijzen

WEST-FRIESLAND – Niet elke glastuinbouwbedrijf heeft het financieel zwaar door de torenhoge energieprijzen. Er zijn zelfs glastuinbouwbedrijven die dankzij de hoge energieprijzen miljoenen verdienen door een deel van hun gasvoorraad door te verkopen.

Omroep West laat kweker Rob Baan aan het woord die zegt dat wie slim heeft ingekocht juist nu veel geld verdiend met het doorverkopen aan andere bedrijven. Rob Baan: ‘Wie slim heeft ingekocht, verkoopt zijn gas door. En kan daar in korte tijd heel, héél veel geld mee verdienen.’

Rob Baan legt het uit aan Omroep West: ‘Stel een kweker heeft voor vijf jaar gas ingekocht voor 20 cent voor een miljoen kubieke meter’, legt Baan uit. ‘Hij gaat vervolgens nog maar de helft gebruiken van zijn tuin, dus 500.000 kubieke meter, en voor de andere helft van de tuin ‘verkoopt’ hij zijn gas, tegen een euro, 500.000 euro dus in totaal. Dan maakt hij flinke winst.

Wel moeten volgens Baan deze kwekers een deel van hun kassen stilleggen waardoor ze minder productie hebben en een deel van hun personeel tijdelijk moeten ontslaan. Volgens Baan zijn de echte spekkopers de kwekers die hun hele kas kunnen verkopen waar nog een lang lopend gascontract op zit. Baan: ‘Er zijn mensen in korte tijd miljonair geworden.

Vrijwel alle kwekers weten van het handelen in gas af maar de meeste kwekers houden de lippen stijf op elkaar als ze er over wordt gevraagd. Rob Baan snapt dat wel: ‘je verdient nu veel geld in korte tijd terwijl andere kwekers in zwaar weer verkeren, dan hou jij je wel stil.’