Slagveld onder Katholieke kerken, in oostelijk West-Friesland gaan de meesten sluiten

WEST-FRIESLAND – Het Bisdom Amsterdam-Haarlem is nog niet uitgezwaaid met haar bijl, na de sluiting van de kerken in Andijk, Onderdijk en Wervershoof, en het afscheiden van de parochie in Zwaagdijk van de parochie in Wervershoof, zijn nu de kerken in oostelijk West-Friesland aan de beurt.

Van de in totaal zes katholieke kerken in Enkhuizen, Stede Broec en Drechterland blijven er hooguit twee bestaan, al is de kans groot dat het bij één blijft. Het is voor het Bisdom en voor de parochies te kostbaar om de kerken in bedrijf te houden.

Lees ook: RK regio Wervershoof al sinds 2006 bezig te anticiperen op de toekomst van de kerk

Het sluiten van kerken in oostelijk West-Friesland startte al in 2018 toen de in de Westerstraat in Enkhuizen niet langer diensten werden gehouden, al 3 jaar daarvoor waren de meeste kerkgangers naar de toenmalige bibliotheek vertrokken, een gebouw dat veel kleiner is en dus ook stukken goedkoper in onderhoud.

Aankomende dinsdag 28 maart komt er een afvaardiging van het Bisdom naar Enkhuizen om te overleggen met het parochiebestuur over de toekomst van de kerken en welke dicht moeten en welke open blijven. De kerken die sluiten blijven nog maximaal 5 jaar in dienst, mits ze niet tussentijds worden verkocht of zijn afgestoten door het Bisdom.

Lees ook: Medemblik in gesprek met kerkbesturen over toekomst katholieke kerken, slopen is geen optie.

In heel Nederland worden honderden kerken door de Bisdommen gesloten, de hoge kosten van onderhoud is de grootste redenen van sluiting, maar ook de teloorgang van het aantal bezoekers aan de kerk telt mee in de beslissing van de Bisdommen.

Lees ook: De teloorgang van de Katholieke Kerk in Nederland