Ook Dorpsraad Onderdijk wil ‘eigen kern’

ONDERDIJK – Het is een item dat enkele jaren al eens is aangehaald en ook in 2023 was het weer een item. Onderdijk als kern van Medemblik met een eigen postcode en niet zoals nu nog steeds verbonden aan Wervershoof met haar postcode. Piet Mosch (GemeenteBelangen) stelde ook kortgeleden hier nog vragen over.

Lees ook: De verdwijning van een kern’, erkenning Onderdijk kalft af volgens GemeenteBelangen

En nu gaat ook de dorpsraad van Onderdijk zich ermee bemoeien. In een brief aan de gemeenteraad schrijft de dorpsraad: “Hoe heeft de gemeente zo’n enorme fout kunnen maken? Hoe heeft de gemeente toentertijd Onderdijk gelijkgesteld met buurten Kagerbos en Driehuizen. Deze buurten (ook toentertijd) komen in niets overeen met Onderdijk. Is het een fout geweest? Of is het met opzet gedaan? We zullen het waarschijnlijk nooit weten.

Het probleem is ontstaan toen Onderdijk bij Wervershoof werd gevoegd maar waar Wervershoof van Onderdijk geen onderdeel van de gemeente Wervershoof maakte als zijnde een kern, nee de gemeenteraad van Wervershoof besloot simpelweg dat Onderdijk niets meer dan een woonwijk van Wervershoof moest worden inclusief die postcode van Wervershoof.

lees ook: Voormalige gemeenteraad Wervershoof vond eigen postcode Onderdijk niet nodig

Nu 50 jaar, schrijft de dorpsraad, zijn de gevolgen voor Onderdijk maar ook voor de gemeente Medemblik groot. Zo komt Onderdijk nergens als volwaardig dorp voor, niet in officiële stukken, niet in de statistieken waardoor Onderdijk nog steeds een gehucht is van Wervershoof. En dat voor een dorp met 873 woningen en op plek 8 staat van de 17 kernen in de gemeente Medemblik.

Penningmeester Maichel Willems van de dorpsraad zegt het ook vreemd te vinden waarom niemand, op Piet Mosch na, niemand bij de gemeente Medemblik zich heeft afgevraagd wat er hier aan de hand is. En hoe dit kan worden hersteld. Willems: “Want dit klopt niet“.

Begin 2023 liet voormalig burgemeester Frank Streng al eens aan deze website weten dat bij activiteiten in en om Onderdijk kern Onderdijk noemt en niet Wervershoof, de gemeente zou dit ook kenbaar gaan maken naar bijvoorbeeld het Recreatieschap Westfriesland als beheerder van het Nesbos.

Lees ook: Onderdijkers willen Onderdijkers zijn en geen Wervershovers

Maichel Willems zegt dat Onderdijk met een eigen postcode voor haar inwoners verschillende voordelen kan bieden. Zoals op het gebied van post- en pakketbezorging, bij identificatie en navigatie, een betere administratie en het gemeenschapsgevoel en identiteit wordt bevorderd.

Zo zegt Willems over de verbeterde post- en pakketbezorging: “Een unieke postcode zorgt voor een nauwkeurigere en efficiëntere bezorging van post en pakketten. Dit vermindert de kans op verwarring en fouten bij de bezorging.“, en over identificatie en navigatie: “Een eigen postcode helpt bij de identificatie van het dorp op kaarten en in navigatiesystemen, wat het gemakkelijker maakt voor bezoekers, leveranciers en hulpdiensten om het dorp te vinden.”

Maar ook zoiets als de Postcodeloterij en de Postcode Kanjer is een punt. Als die nu in Onderdijk valt dan profiteert Wervershoof ook mee en met een eigen postcode niet.

Willems en de dorpsraad hopen dan ook dat de gemeente Medemblik Onderdijk gaat voorzien van een eigen postcode. “Want u wilt natuurlijk ook niet dat Onderdijk als naam uit de kern verdwijnt,” besluit Willems.

Eén gedachte over “Ook Dorpsraad Onderdijk wil ‘eigen kern’

  1. De gemeenteraad van Wervershoof heeft hoop ellende veroorzaakt, winkelcentrum in Zwaagdijk-Oost, hun eigen winkelcentrum verkloot, zwembad bleek bodemloze put, de vlietlanden snel nog even permanent wonen maken voor de fusie.

Reacties zijn gesloten.