Ongelooflijk, BBB in elke provincie de grootste

MEDEMBLIK – Als je vooraf tegen Caroline van der Plas had gezegd dat BBB de grootste in alle provincies van Nederland zou gaan worden had ze jou voor gek verklaard. Ze had wel het idee dat ze groot zou gaan worden, maar dan vooral in de provincies waar veel agrariërs wonen en werken, provincies zoals Brabant, Gelderland Overijssel en Utrecht, maar zelfs Noord- en Zuid-Holland zijn een prooi geworden voor BBB waardoor heel Nederland nu BBB groen kleurt, en dat niet alleen, ook bij de Waterschapsverkiezingen grijpt BBB de macht.

Het CDA was ooit dichtbij een volledige overheersing in elke provincie en in de jaren ’30 van de vorige eeuw was de Plattelandersbond, een soort van voorlopen van de Boerenpartij van Boer Koekkoek en dan nu BBB, die opvallend genoeg een paar standpunten heeft die ook de Plattelandersbond had in de jaren ’30. In 1933 veranderde de Plattelandersbond haar naam in Nederlandse Boeren-, Tuinders-, en Middenstandsbond, ook een grote winnaar.

Nu bijna alle stemmen geteld zijn is het duidelijk dat BBB geschiedenis heeft geschreven door zowel in de senaat als bij de Waterschappen de grootste te worden. Maar nu begint het dan ook pas echt voor BBB, er moet geformeerd gaan worden en BBB zal heel veel hindernissen moeten nemen en sommige verkiezingsbeloften moeten afzwakken of zelfs moeten laten vallen om een coalitie te kunnen formeren.

Zeker in de provincie Noord-Holland zal het een zware klus gaan worden en is het nog maar te zien of BBB een coalitie kan formeren. Een coalitie over rechts lijkt vrijwel onmogelijk omdat ze ver van de meerderheid van zetels blijven. Een coalitie met 6 of zelfs 7 partijen lijkt de enige mogelijkheid maar dan moeten BBB en het CDA/D66 het onderling wel eens worden en dat ook lijkt een brug te ver.

Dan is er zelfs nog de mogelijkheid van een coalitie zonder BBB maar met de VVD, CDA, GroenLinks, PvdA, D66 en de Partij voor de Dieren. En als het helemaal verkeerd loopt zelfs een geheel linkse coalitie met GroenLinks, PvdA, D66, CDA, Partij voor de Dieren en VOLT.

Eén gedachte over “Ongelooflijk, BBB in elke provincie de grootste

  1. Het beleid van BBB is simpel want inhoudelijk zijn ze niet sterk. Als er regels zijn die de agro-industrie niet bevallen dan schaf je die toch gewoon af? Dat noemen ze daar boerenverstand. “Wiens brood men eet, diens woord men spreekt”.

Reacties zijn gesloten.