Nog een paar dagen doorbijten, maar dan lijkt de zomer toch echt te komen.

MEDEMBLIK – De eerste helft van 2024 kan nu al de boeken in als record nat, nooit is er in Medemblik zoveel regen gevallen als in de eerste zes maanden van 2024, de teller staat nu op 538,6 mm en deze week zullen daar nog wel een paar millimeters bij gaan komen. Maar de zomer lijkt op de loer te liggen.

De jetstream die nu nog ten zuiden van ons ligt gaat zich eindelijk verplaatsen naar ten noorden van ons waardoor de wind gaat draaien naar het oosten/zuidoosten/zuiden en er warmere lucht gaat worden aangevoerd, de lucht is ook een stuk droger waardoor de zon ook veel vaker te zien zal zijn.

Deze week schommelen de temperaturen nog rond de 16 tot 18 graden en vallen er in de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdagochtend nog enkele buien, en is het in het weekend wisselend bewolkt maar vanaf volgende week maandag gaat de zon schijnen en stijgt de temperatuur tot 20 graden op maandag tot 23, misschien wel 24 graden op woensdag.

Wel opletten, de zon is al heel sterk dus bescherm je goed tegen de uv-straling.. Huidtherapeute Saskia Vrenegoor heeft hier eerder al voor gewaarschuwd. Huidkanker is onder de inwoners van Noord-Holland één van de meest voorkomende vormen van kanker en ligt vaak aan het niet of te weinig insmeren tegen de UV-straling.

Voor de land- en tuinbouwers is de komst van droog en zonnig weer en vooral warmer weer een groot geschenk. Veel land- en tuinbouwers zien hun oogst amper opkomen en deels verrotten in de grond door de vele regen.