Saskia Vrenegoor: ‘Uw huid beschermt U, maar beschermt u uw huid wel genoeg?’

MEDEMBLIK – ‘Wij huidtherapeuten komen dagelijks huidkanker en huidschade tegen bij onze cliënten als gevolg van te veel zonexpositie,’ begint huidtherapeute Saskia Vrenegoor uit Medemblik tegen Medemblik Praat. Saskia Vrenegoor heeft samen met Marieke van Egten in Hoorn, Medemblik en Wognum het Dermacos Centrum voor Cosmetische Dermatologie en geeft o.a. ook voorlichting over je beschermen tegen de zon.

De zon speelt een grote rol bij het ontstaan van huidschade op korte en lange termijn. Overmatig zonnen is gevaarlijk en is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Volgens Saskia Vrenegoor heeft 1 op de 5 mensen in Nederland een vorm van huidkanker. ‘De zon heeft een grote invloed in het ontstaan van huidkanker,’ gaat Saskia verder. ‘ De zon heeft ook een positieve eigenschap, namelijk de aanmaak van Vitamine D. Vitamine D zorgt voor een sterk gebit en sterke botten. Hoe hoger de zon staat, hoe meer kracht deze heeft. De zonkracht in Nederland is het sterkst tussen 12:00-15:00 uur.

UV-straling

Volgens Saskia Vrenegoor wordt UV-straling juist sterker door de weerkaatsing van zand,water en sneeuw maar ook spelen de dikte van de ozonlaag en de mate van bewolking mee bij de zonkracht. ‘Hoe minder bewolking, hoe hoger de zonkracht. Een dunne ozonlaag geeft ook en sterkere zonkracht.‘aldus Saskia Vrenegoor

Hoe kan je jezelf het beste beschermen tegen de zon?

Door jezelf in te smeren met zonnebrandcrème met minimaal factor 50 verklein je de kans op verbranding, gaat de huidveroudering minder snel en is het risico op huidkanker minder groot.

Hoe hoger de Sun Protection Factor (SPF) hoe beter de bescherming

Net zoals bij UVB-straling die voor verbranding van de huid zorgt, zijn er ook verschillende concentraties van bescherming tegen UVA-straling, onder de noemer PPD (Persistent Pigment Darkening),‘ gaat Saskia Vrenegoor verder.

Een ezelsbruggetje: B Burning A Aging

Saskia geeft dan ook een aantal tips om je te beschermen tegen de zon.

 1. Kijk dus goed op de verpakking of het product tegen beide beschermt.
 2. Gebruik zonnebrandcrème met minimaal SPF 50 voor dat je naar buiten gaat.
 3. Smeer elke 2 uur en na zweten, zwemmen of afdrogen, ook bij waterproof zonnebrandcrème.
 4. Beng de zonnebrandcrème rijkelijk en regelmatig aan.
 5. Gebruik minimaal 7 theelepels per smeersessie.
 6. Gebruik minimaal 1 theelepel voor armen en schouders, 2 voor de borst, 2 voor buik en rug, 2 voor benen en voeten.
 7. Zoek de schaduw op tussen 12:00-15:00 uur.
 8. Vooral de huid van kinderen is extra gevoelig voor UV -straling. Smeer de kinderen goed in met minimaal SPF 50. Zet bij kinderen een petje op en een zonnebril, eventueel UV beschermende kleding.
 9. Stel baby’s en jonge kinderen niet rechtstreeks bloot aan de zon.
 10. Kijk goed op de verpakking naar de houdbaarheidsdatum, eenmaal geopend het product niet langer dan 12 maanden gebruiken.
 11. Check je huid regelmatig, hoe eerder u verdachte plekjes ontdekt, des te kleiner de kans is dat er echt nare gevolgen zijn van de huidkanker.
 12. Zon verstandig en voorkom dat u ziek wordt van dat mooie fijne zonnetje…

Over Dermacos Centrum voor Cosmetische Dermatologie

De huidtherapeuten van Dermacos Centrum voor Cosmetische Dermatologie komen dagelijks huidkanker en huidschade tegen bij cliënten als gevolg van te veel zonexpositie.

Ook bent u van harte welkom in onze praktijk voor “Check je Vlekje” en indien nodig sturen de huidtherapeuten van het Dermacos Centrum voor Cosmetische Dermatologie u door naar een Dermatoloog voor nader onderzoek.

U bent natuurlijk altijd welkom voor huidadvies en de juiste zonbeschermingsproducten.

Huidveranderingen die kunnen ontstaan onder invloed van overmatige zonexpostie zoals pigmentvlekken, couperose of huidveroudering komen in aanmerking voor behandeling in de praktijk van het Dermacos Centrum voor Cosmetische Dermatologie.

Beiden zijn HBO- opgeleide Huidtherapeuten en hebben zich gespecialiseerd in het behandelen van de volgende indicaties:

 • Acne
 • Acnelittekens
 • Ongewenste haargroei
 • Huidveranderingen zoals:
  -Bloedblaasjes
  -Steelwratjes
  -ouderdomswratjes
 • Oedemen
 • Couperose
 • Littekens
 • Pigmentvlekken
 • Huidveroudering

Wilt u meer weten over de behandelingen of een afspraak maken voor een gratis consult, bel of mail de huidtherapeuten gerust!

Beide dames zijn zeer ervaren huidtherapeuten en werken nauw samen, waardoor wij de cliënten naar volle tevredenheid kunnen behandelen. Met een aanvullende verzekering worden de behandelingen in de meeste gevallen (deels) vergoed.

U bent van harte welkom bij Dermacos

Huidtherapeuten Dermacos Hoorn Wognum Medemblik

www.Dermacos.nl

info@Dermacos.nl

tel: 0229-298272

 

Loading