Steeds meer mensen krijgen huidkanker, GemeenteBelangen wil daarom gratis zonnebranddispensers

MEDEMBLIK – Je bent vast weleens verbrand door de zon. En je weet ongetwijfeld ook dat dit niet goed voor je is. Toch verbranden veel mensen regelmatig. ‘ Ah joh, dat wordt vanzelf bruin’, is een veelgemaakte opmerking. Verbranding doet pijn, maar op lange termijn heb je een hele grote kans om huidkanker te ontwikkelen. Wat gebeurt er als je huid verbrandt?

Verbranding door de zon is een reactie van je huid op uv-stralen. Een lichte verbranding geeft een rode of roodbruine huid met een lichte zwelling. Bij een ergere verbranding wordt je huid ook pijnlijk. In je opperhuid gaan dan veel cellen dood. Hierdoor gaat je huid na een aantal dagen vervellen, in extreme gevallen kun je ook blaren krijgen.  Op langer termijn heeft verbranding ook effect. Als je als kind veel verbrand bent, vergroot dit de kans op huidkanker op latere leeftijd.

Het KWF is duidelijk over te lang onbeschermd in de zon te zitten. ‘Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe. Huidkanker is nu de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De afgelopen 10 jaar is het aantal mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. In 2019 kregen bijna 70.000 Nederlanders de diagnose huidkanker (cijfers IKNL). In de meeste gevallen is huidkanker het gevolg van teveel blootstelling aan uv-straling of de zonnebank

Lees ook: Saskia Vrenegoor: ‘Uw huid beschermt U, maar beschermt u uw huid wel genoeg?’





















Smeer Weer

Roelandt Paarlberg, fractielid GemeenteBelangen weet waar hij over praat als hij donderdagavond tijdens de raadsvergadering met een motie komt die het college gaat verzoeken om op diverse plaatsen in de gemeente Medemblik anti-zonnebrandcremèdispensers te plaatsen waar de mensen gratis zich kunnen insmeren met anti-zonnebrandcrème. Paarlberg heeft in zijn jeugd veel in de zon gezeten en op latere leeftijd is bij hem ook huidkanker geconstateerd waardoor hij geopereerd moest worden.

Lees ook: Gemiddeld aantal diagnoses kanker in de gemeente Medemblik, huidkanker komt het meest voor

Roelandt Paarlberg vraagt het college dan ook om een voorlichting te gaan starten onder de noemer ‘SMEER WEER”, wel of niet in samenwerking met het KWF (via het huidkanker-project) en de GGD om de mens bewust te maken van het gevaar van geen goede bescherming voor je huid gebruiken. Paarlberg wil dan ook dat nog voor de zomer van 2024 de gemeente Medemblik dispensers gaat plaatsen waarin anti-zonnebrandcrème met een minimale beschermingsgraad van SPF 30 is geplaatst. Deze dispensers moeten in de publieke ruimte worden geplaatst zodat iedereen daar gebruik van kan maken. Een voorbeeld is volgens Paarlberg de gemeente Hoorn die dit in 2022 al heeft opgepakt en dispensers heeft geplaatst.

Als (sport)verenigingen, organisaties met buitenlocaties anti-zonnebrandcrèmedispensers willen plaatsen deze ook vanuit de gemeente te verstrekken.

Roelandt Paarlberg stelt in zijn motie voor om het budget hiervoor beschikbaar te stellen aan het college om deze dispensers te kunnen plaatsen. Na de zomer wil Paarlberg dan de voorlichting en het gebruik van deze dispensers evalueren. Mocht de evaluatie positief uitvallen dan wil Paarlberg dat er structureel geld wordt vrijgemaakt in de begroting om elk jaar de dispensers te kunnen plaatsen en te vullen.

Eén gedachte over “Steeds meer mensen krijgen huidkanker, GemeenteBelangen wil daarom gratis zonnebranddispensers

  1. Ik ben 2 ooms verloren, beide groentetelers en je insmeren is onzin. Beiden kregen huidkanker

Reacties zijn gesloten.