Medemblik ziet kansen voor woonboten om woningtekort op te lossen

MEDEMBLIK – Het college komt met een nieuwe woonvisie en in die woonvisie komt dan ook een kader voor wonen op het water in de gemeente Medemblik. Het college reageert hiermee op vragen van Co Vlaar (D66) die eerder hierover een later aangenomen motie had ingediend.

Woonboten, wonen op het water

Het college ziet vooral kansen in die kernen waar nog steeds te weinig woningbouwinitiatieven zijn. De nieuwe Woonvisie moet straks deze ruimte gaan geven.

Lees ook: Houten platen moeten toegang tot bouwvallige woonboot Medemblik verhinderen. Eigenaar laat niets meer van zich horen

Wonen op een woonboot heeft voor- en nadelen

Het wonen in een woonboot kent vele voordelen maar ook enkele nadelen. Één van de grootste voordelen is dat een woonboot geen ontroerend goed maar roerend goed is, dit blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad. In die uitspraak oordeelt de Hoge Raad dat het enkele feit dat een woonboot door middel van beugels is verbonden met in de bodem verankerde meerpalen niet maakt dat deze onroerend wordt.

Om te bepalen of sprake is van een onroerende zaak gaat het er om dat de woonboot duurzaam met de grond (dus de bodem van het water) verenigd is als die, mede gelet op de bedoeling van degene door wie of in wiens opdracht het tot stand is gebracht, naar aard en inrichting bestemd is om duurzaam ter plaatse te blijven en dit ook naar buiten kenbaar is uit bijzonderheden van aard en inrichting van dat gebouw of werk. Hierbij mag geen acht geslagen worden op omstandigheden die zien op de omgeving van de woonark, aldus HR 15 januari 2010.

Hoewel de meeste woonboten als roerende zaak worden beschouwd, kan er meestal een gewone hypotheek op worden afgesloten en gelden in Nederland dezelfde belastingregels als voor de onroerende woning, mits de woonboot niet ook regelmatig vaart. In veel plaatsen in Nederland betalen bewoners de normale gemeentelijke belastingen, maar wordt op woonboten roerendezaakbelasting (rzb) in plaats van de onroerendezaakbelasting (ozb) geheven.

Nadelen van wonen op een woonboot

Één van de grootste nadelen van het wonen op een woonboot is als je deze huurt, je hebt dan geen recht op huurbescherming en/of huurprijsbescherming waardoor woonbootbewoners, deze huren vrijwel allemaal een ligplaats, dus vogelvrij zijn en nooit zeker zijn van een vaste ligplaats of van een vaste prijs voor die ligplaats.

Je woont aan/op water dus zomers heb je vooral te maken met muggen en met de weersomstandigheden. Zeeziekte is geen onbekend verschijnsel onder woonbootbewoners die aan open water wonen.

En natuurlijk kun je een woonboot zo luxe mogelijk maken als jezelf wilt en dat tegen een prijs waar je geen huis voor koopt.

Eén gedachte over “Medemblik ziet kansen voor woonboten om woningtekort op te lossen

  1. Wat er op de foto staat is toch niet wat D66 wil hoop ik?? Dat snap ik, het is een slecht voorbeeld hoe ie er nu bij ligt, ooit was dit een nette woning op het water. Het moet kunnen, prima, maar de meeste mensen willen een gewoon huis en daar gaat de VVD liever voor!

Reacties zijn gesloten.