Medemblik moet beter communiceren met de dorpsraden

MEDEMBLIK – Afgelopen 2 oktober kwamen de dorpsraden van de gemeente Medemblik samen met het college bij elkaar in Wervershoof om over de stand van zaken te praten en om de wijkconsulente uit te zwaaien. Over een paar dingen waren de dorpsraden het eens, de communicatie tussen van de gemeente richting de dorpsraden moet veel beter worden dan nu het geval is, en dat er in de kernen nog steeds te vaak te snel wordt gereden. Ook wat nieuwbouw betreft gaan de dorpsraden hand in hand richting de gemeente, allemaal willen ze meer nieuwbouwwoningen dan de huidige 30% voor de kleinere kernen, Nu gaat de meeste nieuwbouw naar Wognum, Wervershoof en Medemblik.

Dorpsraden geven college flinke pak huiswerk, veel moet beter

Tijdens deze avond mogen de dorpsraden elk hun problemen aankaarten bij het college, en daarbij werd de gemeente soms niet bespaard. Zo noemde de dorpsraad Nibbixwoud het proces rond verbetering van de Ganker (Serious Gaming, leugens) een flop en wat al 10 jaar een onderwerp van gesprek is zonder dat er een spa de grond in gaat. Wethouder Nederpelt kreeg hier de Zwarte Piet toegespeeld omdat vooral de communicatie niet op orde was. Ondertussen is het werk aan De Ganker begonnen.

Lees ook: Medemblik verleent vergunning voor bouw woning Ganker 4e Benningbroek

Afvoerputje

De dorpsraad van Zwaagdijk-West liet er helemaal geen gras overgroeien en liet weten dat Zwaagdijk-West het afvoerputje van de gemeente Medemblik aan het worden is. Veel goeds wist de dorpsraad niet te vertellen richting de gemeente Medemblik. Zo wees zij op de te kleine school, er is geen openbaar vervoer, geen winkels, geen kerk (die is verkocht), geen horeca, een wijkagent die onzichtbaar is, en een provincie die tegen de wens van de gemeente en inwoners van Zwaagdijk-West een groot complex wil gaan bouwen om spoedzoekers en vergunninghouders in op te vangen. Het laatste bericht over deze plannen is dat ze afgeserveerd zijn door het provinciebestuur.

Lees ook: Komst statushouders en spoedzoekers naar Zwaagdijk-West nog helemaal niet zeker

Laagvliegende trekkers

De dorpsraad Zwaagdijk-Oost kwam met het plan om een speciale tractorroute te gaan invoeren, nu rijden de soms zwaarbeladen trekker door Zwaagdijk-Oost met te hoge snelheden, ook daar waar maar maximaal 30km/u of stapvoets mag worden gereden. Dit leidt volgens de dorpsraad tot een onveilige situatie en zeker in de periode van februari t/m november is het een komen en gaan van trekkers.

Lees ook: Inwoners Zwaagdijk-Oost doen oproep: ‘rij rustig langs onze lagere school’ 15 is geen 50km/u

Positief geluid uit Wervershoof

De dorpsraad van Wervershoof noemde de werkrelatie met het college en de gemeenteraad goed, zo zijn zij positief dat er overleg over het asielzoekerscentrum en de sluiting van De Zeehoek met de dorpsraad werd besproken voor het nieuws in de media terechtkwam.

Lees ook: Komst van ruim 200 asielzoekers naar De Tegel Wervershoof zet bij veel inwoners kwaadbloed