Gestolen schilderijen stadhuis Medemblik zijn terug

MEDEMBLIK – De wereldberoemde Arthur Brand, die zijn sporen in het opsporen van gestolen kunstwerken meer dan verdiend heeft, heeft de zes schilderijen die uit het oude stadhuis van Medemblik werden gestolen weer teruggevonden, of nog beter, hij kreeg ze zelfs van een onbekende man in een bestelbus bij hem thuis bezorgd, meldt de Telegraaf.

Lees ook: Diefstal schilderijen zorgt voor grote zorgen

Brand vertelt aan de Telegraaf dat afgelopen vrijdagavond bij hem thuis werd aangebeld en er een man met een bestelbus voor de deur stond die hem vroeg om hem even te helpen met uitladen. Op de vraag wat hij dan moest uitladen kreeg hij als antwoord, ‘de schilderijen uit Medemblik’. Direct na het uitladen schudde de man hem nog de hand en vertrok daarop. Wel liet de man weten niet bij de inbraak betrokken te zijn geweest maar de schilderijen wel in zijn bezit had gekregen. De kroonluchter en de barometer zijn nog steeds spoorloos

Lees ook: Medemblik looft beloning van 10.000 euro uit voor gouden tip kunstroof

Restauratie

De schilderijen zijn, zoals het er nu naar uitziet, niet beschadigd tijdens hun ontvreemding en zullen binnenkort terugkeren naar de gemeente. Het plan is om ze kortstondig tentoon te stellen tijdens een korte expositie, waarna het de bedoeling is om in ieder geval het portret van Radboud te restaureren. Dat portret moest (voor de diefstal) eigenlijk al gerestaureerd worden. Uiteindelijk krijgen ze een permanent onderkomen in de gemeente waar ze publiekelijk tentoongesteld gaan worden met voldoende aandacht voor beveiliging. “Dit gaat ons niet nog een keer gebeuren,” aldus Jeroen Broeders die erg gehecht is geraakt aan het historische erfgoed.

Geen tipgeld

De gemeente kan over de vondst zelf niet meer melden dan dat Arthur Brand hier een grote rol in heeft gespeeld. Het tipgeld van € 10.000 dat de gemeente beschikbaar stelde, hoeft niet uitgekeerd te worden.

Mark Raat laat aan deze website weten dat hij het nieuws dat de vermiste schilderijen terug zijn geweldig vind. “Ze zijn gewoon weer terecht! Ik heb steeds stille hoop gehouden, maar dit is toch een bijzonder en onverwacht scenario. Helaas zijn de barometer en kroonluchter nog wel vermist. Ik hoop dat de gemeente Medemblik hier lessen uit trekt: ons roerend erfgoed is enorm kwetsbaar. Maar dat is discussie voor later. Dat de kunst terug zou komen had de grootste prioriteit. Daarom ben ik vooral opgelucht!

Lees ook: Kunst gestolen uit voormalige stadhuis van Medemblik

Eén gedachte over “Gestolen schilderijen stadhuis Medemblik zijn terug

Reacties zijn gesloten.