Inwoners Zwaagdijk-Oost doen oproep: ‘rij rustig langs onze lagere school’ 15 is geen 50km/u

ZWAAGDIJK-OOST – ‘Alsof voor een bepaalde groep verkeersdeelnemers hele andere verkeersregels gelden,’ zeggen omwonenden en ouders van kinderen van de St. Jozefschool in Zwaagdijk-Oost tegen Medemblik Actueel.

Op het deel tussen de kerk en de school mag maar 30 km/u worden gereden en ter hoogte van de school zelfs maar 15 km/u. Maar volgens de omwonenden en ouders wordt er totaal geen rekening gehouden met deze snelheidsbeperking en rijden veel verkeersdeelnemers gewoon met minimaal 50km/u door deze zone.

De omwonenden en ouders willen nu dat er eindelijk eens meer snelheidscontroles gaan komen op dit stuk van de weg door Zwaagdijk-Oost, al zeggen ze er wel bij dat ook op de rest van de weg vaak veel te snel wordt gereden. ‘Zeker als het spitstijd is rijden ze hier als gekken en lijkt het wel of 80 de standaard is geworden,‘ aldus 1 van de omwonenden.

Lees ook: Zwaagdijk-Oost koploper met snelheidsovertredingen

Diverse politieke partijen trokken al eerder aan de bel, maar omdat er een 15- of 30km/u zone is ingesteld gaat de politie hier niet op snelheid controleren en moet de gemeente dit doen. Zo wilde in 2019 de voormalige fractievoorzitter van PW2010 Anneke van der Geest al dat het college met cijfers kwam over de hoeveelheid snelheidscontroles in Zwaagdijk-Oost en dan speciaal hoeveel trekkers/landbouwvoertuigen hier tussen zitten. Dit omdat veel snelheidsovertredingen in het 15 / 30km/u gebied door deze groep weggebruikers wordt gemaakt. Van der Geest was voorstander van het controleren met een lasergun omdat dan de overtreders direct staande kunnen worden gehouden en kunnen worden beboet.

Tijdens 1 van de snelheidscontroles was de hoogst gemeten snelheid in 2018 127 km/u, gemaakt door een bestuurder van een personenauto.

Volgens 1 van de ouders zullen er waarschijnlijk eerst doden moeten vallen voor dat het bij de gebruikers van de weg doordringt waarom deze snelheidsbeperkingen zijn ingesteld.