IVN: ‘Veel meer groen nodig in ongezond hete betegelde achtertuintjes’

iStock 1176751123

MEDEMBLIK – Veel plekken op de wereld zuchten momenteel onder de hitte. In Italië, waar veel Nederlanders weer op vakantie zullen zijn, dreigt de temperatuur op te lopen tot 49 graden. Maar ook in ons eigen landje is het op veel plekken telkens weer ongezond en gevaarlijk warm en snakt iedereen naar verkoeling. De oplossing: veel meer groen! Wat IVN Natuureducatie betreft is het echt hoog tijd dat hiervoor de handen uit de mouwen worden gestoken.

Verreweg de prettigste plek om te verblijven met dit soort hoge temperaturen is het bos, waar het vele malen koeler is dan in de stad. Uit onderzoek blijkt dat het in de versteende stad op tropische dagen tot wel 20 graden warmer kan zijn dan in een Tiny Forest, een minibos ter grootte van een tennisveld, waarvan IVN er al ruim tweehonderd door het hele land heeft geplant.

Lees ook: NK Tegelwippen 2023 start vandaag ook in de gemeente Medemblik

2,2 miljoen tuinen zijn ovens

Het mag duidelijk zijn dat de stad gebaat is bij veel meer natuur. Openbaar groen, maar ook veel meer natuur in tuinen en op balkons. Uit cijfers van Cobra Groeninzicht blijkt dat een derde van de Nederlandse tuinen volledig versteend is.

In totaal zijn er 6,6 miljoen tuinen, dus maar liefst 2,2 miljoen tuinen vormen op hete dagen ovens met ongezonde temperaturen om te verblijven. In een groene tuin met fijne schaduwplekjes, een vijvertje en een heg zit je veel lekkerder buiten dan in een versteende achtertuin met een stenen muur of een plastic schutting en kunstgras.

Lees ook: Betonnen tuinen, populair maar hebben weinig ecologische waarde

En dan is er natuurlijk ook nog het grote belang voor de biodiversiteit, die in de stad erg onder druk staat. Populaties vogels nemen af en veel insectensoorten zijn verdwenen of dreigen te verdwijnen. Dat tij moet worden gekeerd.

Loading