Betonnen tuinen, populair maar hebben weinig ecologische waarde

MEDEMBLIK – Betonnen tuinen, ook wel bekend als ‘stenen woestijnen’, zijn tuinen waarin de meeste of alle oppervlakken bedekt zijn met beton of andere harde materialen, zoals stenen, tegels of kiezelstenen. Deze tuinen zijn populair geworden vanwege hun lage onderhoudsbehoeften en hun moderne uitstraling, maar ze hebben ook enkele nadelen.

Een van de nadelen van betonnen tuinen is dat ze weinig ecologische waarde hebben. Ze bieden geen natuurlijke habitats voor dieren of planten en dragen niet bij aan het behoud van de biodiversiteit. Bovendien kan de hitte-absorberende aard van beton de omgevingstemperatuur verhogen en bijdragen aan stedelijke opwarming.

Lees ook: NK Tegelwippen 2023 start vandaag ook in de gemeente Medemblik

Een ander nadeel is dat betonnen tuinen vaak eenzijdig en saai kunnen zijn, omdat er weinig variatie is in textuur, kleur en hoogte. Dit kan leiden tot een gebrek aan visuele interesse en de tuin kan er onaantrekkelijk uitzien.

Als u een betonnen tuin wilt hebben, kunt u overwegen om enkele stukken open te laten voor groen, zoals bomen of plantenbakken, om de ecologische waarde te verhogen en de uitstraling te verbeteren. U kunt ook creatief zijn met de plaatsing van stenen of tegels om textuur en visuele interesse toe te voegen aan de tuin.

Overweeg ook om een ​​groene muur of verticale tuin te installeren, die planten in een verticaal vlak plaatsen om ruimte te besparen en de natuurlijke uitstraling van de tuin te verbeteren. Dit kan helpen om een ​​balans te vinden tussen het gemak van onderhoud en de ecologische waarde van de tuin.