NK Tegelwippen 2023 start vandaag ook in de gemeente Medemblik

MEDEMBLIK – Medemblik gaat de strijd aan om zo veel mogelijk tegels te vervangen door groen. Doe je mee? Vervang een paar tegels door groen in je tuin. Staat een stuk gezelliger en zorgt in de zomer oa voor verkoeling.

Groene tuinen kunnen een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van de opwarming van de aarde. Hier zijn een paar manieren waarop dat kan gebeuren:

  1. CO2-opname: Planten absorberen kooldioxide (CO2) uit de lucht tijdens fotosynthese en zetten het om in zuurstof en glucose. Door meer planten in tuinen te laten groeien, kunnen we dus meer CO2 uit de atmosfeer halen en zo de concentratie van broeikasgassen verminderen.
  2. Verkoeling: Groene tuinen kunnen helpen om steden koeler te houden tijdens hittegolven. Planten verdampen water door hun bladeren, wat warmte aan de omgeving onttrekt en zo een verkoelend effect heeft. Daarnaast kan de schaduw van bomen en planten helpen om de temperatuur in de omgeving te verlagen.
  3. Waterbeheer: Groene tuinen kunnen ook helpen bij het beheren van regenwater. Planten en bomen absorberen regenwater en voorkomen dat het in riolen en afwateringssystemen terechtkomt, wat kan leiden tot overstromingen en watervervuiling.
  4. Biodiversiteit: Groene tuinen kunnen een habitat bieden voor dieren en insecten die anders geen plek hebben in stedelijke gebieden. Dit kan helpen om de biodiversiteit te behouden en de natuurlijke ecosystemen te ondersteunen.

Door deze voordelen kan het stimuleren van groene tuinen en het vergroenen van stedelijke gebieden een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de opwarming van de aarde.