Glastuinbouw in het nauw, vanaf 2025 extra energiebelasting betalen

MEDEMBLIK – Het kabinet gaat grootverbruikers van aardgas extra energiebelasting laten betalen om zo de overstap naar ‘van het gas af’ te versnellen. Voor de glastuinbouw betekend dit een forse financiële aderlating omdat deze bedrijven veel gas verbruiken voor het verwarmen van de kassen.

Glastuinbouw moet van het gas af

Het kabinet wil een aantal belastingvoordelen voor het gebruik van aardgas en elektriciteit in de glastuinbouwsector afbouwen. En het huidige sectorsysteem voor de glastuinbouw omzetten naar een individuele CO2-heffing. Hiermee wordt het aantrekkelijk voor glastuinbouwers om de CO2-uitstoot te verminderen. De Tweede en de Eerste Kamer moeten hier nog over beslissen.

Lees ook: ECW ziet toekomst in geothermie en mag flink uitbreiden, Molenblik krijgt mogelijk aansluiting op het ECW-netwerk

In de gemeente Medemblik, en dan vooral in de Grootslagpolder bij Wervershoof en Andijk, zijn diverse grote glastuinbouwers aanwezig, een deel is al (deels) van het gas af en gebruiker aardwarmte om de kassen te verwarmen.

Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Dit kabinetsvoorstel is onderdeel van het pakket Belastingplan 2024. De maatregelen staan in een wetsvoorstel Wet fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw. Als de Tweede en Eerste Kamer dit voorstel goedkeuren, gaan de maatregelen vanaf 1 januari 2025 in.

Tekst loopt door onder de foto

Doel: co2-uitstoot in glastuinbouwsector terugdringen

Het kabinet wil glastuinbouwers stimuleren om duurzamere warmte- en elektriciteitsbronnen te gebruiken. Veel glastuinbouwers verwarmen hun kassen met aardgas. En wekken hiermee ook elektriciteit op. Voor dit gasverbruik gelden nu belastingvoordelen voor de glastuinbouwsector. Door deze belastingvoordelen geleidelijk af te bouwen, wordt het aantrekkelijker om duurzamere energiebronnen te gebruiken. Hierdoor daalt de CO2-uitstoot van de glastuinbouwsector.

Adrie Bom-Lemstra, voorzitter van de Glastuinbouw Nederland waarschuwde al eerder dit jaar dat deze plannen de Glastuinbouwsector een miljard per jaar gaat kosten. In Groenten & Fruit zegt Bom-Lemstra: “Of de fiscale maatregelen nog zijn af te wenden is de vraag. “De glastuinbouw heeft de Europese korting voor tuinbouwgas en vrijstelling voor WKK-gas al maximaal benut”, verklaarde Jean Aerts, bestuurder bij de brancheorganisatie. De Europese Unie wil al enkele jaren dat Nederland die fiscale voordelen intrekt. Vanaf 2024 zal dat ook gebeuren.

Verhogen tarieven energiebelasting

Het kabinet wil tussen 2025 en 2030 de verlaagde energiebelastingtarieven op aardgas stap voor stap afschaffen. De tarieven worden dan dezelfde als voor andere belastingplichtigen. De stappen waarin de tarieven worden verhoogd staan in de volgende tabel. 

JaartalTarief glastuinbouw schijf 1Tarief glastuinbouw schijf 2
202530% van het normale tarief50% van het normale tarief
202644% van het normale tarief60% van het normale tarief
202758% van het normale tarief70% van het normale tarief
202872% van het normale tarief80% van het normale tarief
202986% van het normale tarief90% van het normale tarief
2030Normaal tariefNormaal tarief 
(Bron: Rijksoverheid)

Beperken inputvrijstelling

Het kabinet wil de inputvrijstelling elektriciteitsopwekking vanaf 1 januari 2025 in jaarlijkse stappen beperken naar 0,18957 Nm3 aardgas per kWh elektriciteit in 2030. Het aardgas dat nodig is voor de opwek van elektriciteit voor het openbare net blijft vrijgesteld. Aardgas dat wordt gebruikt voor de opwek van bruikbare warmte en eigen gebruik van elektriciteit is niet langer volledig vrijgesteld.

CO2-sectorsysteem wordt individuele CO2-heffing

Het kabinet wil vanaf 1 januari 2025 voor ieder glastuinbouwbedrijf een individuele CO2-heffing. Die heffing belast de CO2-uitstoot van ieder individueel glastuinbouwbedrijf. Dus de hoogte van de heffing hangt dan af van de CO2-uitstoot van dat bedrijf. De nieuwe heffing vervangt het huidige CO2-sectorsysteem, waarbij de hoogte van de heffing afhankelijk is van de gemiddelde uitstoot in de sector.