Politiek Café met Sander Schimmelpenninck zeer geslaagd!

MEDEMBLIK – Het was volle bak afgelopen woensdagavond in het Oorlogsmuseum Medemblik. Ruim 190 belangstellenden bezochten het eerste politieke café dat werd georganiseerd door de politieke partijen MORGEN!, GroenLinks Medemblik, SP Enkhuizen, SP Stede Broec, Progressief Drechterland en de partijcombinaties van PvdA/GroenLinks van de gemeenten Stede Broec en Opmeer.

De avond stond in het teken van een actueel politiek onderwerp: de groeiende kansenongelijkheid in Nederland. De avond werd omlijst door avondvoorzitter Dick Visser. Dick vertelde o.a. over het ontstaan en het unieke karakter van het oorlogsmuseum en de noodzaak om de enorme welvaartsverschillen in Nederland te verkleinen.

Sander Schimmelpenninck

Vervolgens was het de beurt aan de gastspreker Sander Schimmelpenninck. Sander, bekend als opiniemaker, programmamaker en ondernemer prikkelde de zaal met een vijftal voorstellen om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen. Voorstellen als de vermogens en erfbelasting te verhogen zodat de inkomstenbelasting kan worden verlaagd. De invoering van een verplichte maatschappelijke diensttijd voor alle 18-jarigen met als compensatie 100.000 euro startkapitaal als jongeren de 25 jarige leeftijd bereiken.

Tekst gaat verder onder de foto

Artikel 23

Afschaffing van artikel 23 vrijheid van onderwijs, en het afschaffen van de fiscale vrijstelling op de inleg van pensioengelden. Sander pleit ervoor om weer groot te denken en ervoor te zorgen dat de samenleving niet verder uit elkaar valt. Met eerlijker verdeling van welvaart investeren we in een hechtere en gelukkiger samenleving. Dat heeft volgens hem niets te maken met politieke ideologie, maar met gezond verstand.

Tekst gaat verder onder de foto

Politiek

Daarnaast vertelde Sander over zijn eigen situatie. ‘ik verdiende de eerste zes jaar van mijn werkzame leven meer met de waardeontwikkeling van mijn huis in Amsterdam dan met werken’. Waarmee maar eens wordt bevestigd hoe het met de scheefgroei tussen de haves en de have-nots in Nederland is gesteld.

De avond werd afgesloten met vragen vanuit de zaal en geanimeerde nagesprekken. De avond toonde ook aan dat er behoefte bestaat aan progressieve samenwerking in Westfriesland en aan openbaar debat! Op naar een volgende editie.

Foto: Margreet Schermer