Drie jaar cel en TBS met dwangverpleging voor 32-jarige Abbekerker

De 32-jarige J. B. uit Abbekerk is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging omdat hij op 3 januari 2023 in Amsterdam opzettelijk brand heeft gesticht in de achtertuin van de woning van zijn ex-vriendin en haar zoon. Ook moet hij ongeveer 34.000 euro aan materiële en 24.500 euro aan immateriële schadevergoeding betalen.

Lees ook: Van brandstichting verdachte Medemblikker blijft langer vastzitten

Door het in brand steken van een scooter in de bewuste nacht, zijn de vlammen overgeslagen naar de woning van de ex-vriendin en enkele omliggende woningen. De rechtbank meent dat B. met de brandstichting bewust levensgevaar voor anderen heeft veroorzaakt, met name voor zijn ex-vriendin en haar zoon maar ook voor de bewoners van de naastgelegen woning, en dat hij met zijn handelen de slachtoffers enorm veel leed heeft aangedaan.

De rechtbank vond een tbs-maatregel op zijn plaats; er is sprake van een hoog recidive risico volgens de deskundigen. Eerdere begeleiding door de reclassering is onvoldoende effectief gebleken om dit in te perken. 

Lees ook: Medemblikker aangehouden, verdacht van brandstichting woning Amsterdam

De officier van justitie eiste een celstraf van 4 jaar met daarnaast TBS en dwangverpleging omdat B. al vaker veroordeeld is voor o.a. huiselijk geweld, vernielingen, diefstal en afpersing. De raadsman van B. mr. Patrick Rombouts verzocht de rechtbank om zijn cliënt niet een tbs-maatregel op te leggen maar een behandeling als bijzondere voorwaarde bij een voorwaardelijk strafdeel.

De raadsman verzocht de rechtbank om een gevangenisstraf op te leggen voor de duur van vier jaren waarvan twee jaren voorwaardelijk, waarbij ook een proeftijd van langer dan twee jaar zou kunnen worden opgelegd. Met het voorwaardelijk strafdeel kunnen dan bijzondere voorwaarde(n) opgelegd worden in welk kader zijn cliënt kan worden behandeld in een klinische setting. Het voorwaardelijke strafdeel is dan een flinke stok achter de deur voor B. om de behandeling af te maken.

B. is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank. Wanneer zijn hoger beroep plaats gaat vinden is nog niet bekend.

Update: Het hoger beroep staat voor 4 april 2024 op de rol, eerder lukt niet vanwege de grote drukte bij het Gerechtshof in Amsterdam.