Harry Nederpelt ontvangt de gebiedsvisie uit handen van gedeputeerde Ilse Zaal. (Foto aangeleverd)
Share

De grote slagen van Het Grootslag: Klimaatdoelen 2030 behaald

WERVERSHOOF/ANDIJK – Glastuinbouwgebied Het Grootslag tussen Andijk en Wervershoof is zijn tijd vooruit. Het gebied heeft al de klimaatdoelen voor 2030 behaald. Als eerste glastuinbouwgebied in Nederland! Wethouder duurzaamheid Harry Nederpelt prijst hiervoor vooral de ondernemers. “Zij spelen in de Champions League van de glastuinbouw.”

Het staat allemaal in de ‘gebiedsvisie energie’, die is opgesteld door ECW Energy en Greenport Noord-Holland Noord. Waarom Het Grootslag zo’n duurzame voorsprong heeft? Het gebied is aangesloten op een warmtenet dat haar warmte diep uit de aarde haalt. Puur natuur dus. Daarnaast maakt het gebruik van een biomassa-installatie. Deze mix zorgt ervoor dat nu meer dan 50% van de energievraag duurzaam wordt ingevuld.

Echt verrast

Ilse Zaal, gedeputeerde van provincie Noord-Holland voor economie, overhandigde op 13 maart de gebiedsvisie aan Harry Nederpelt. Zij feliciteerde hem met de uitkomsten. “Pas toen ik gedeputeerde werd, ben ik gaan ontdekken hoe vernieuwend en ondernemend de glastuinbouwsector in Noord-Holland is. Ik was echt verrast.

Een tussenstap

Harry legde de eer vooral bij de samenwerking tussen ondernemers, gemeente, ECW en Greenport. “Als iedereen zijn nek een beetje uitsteekt, kun je samen ver komen.” De klimaatdoelen in 2030 zijn nog maar een tussenstap. De blik richt zich nu op 2040. Dan moet Het Grootslag klimaatneutraal zijn en geen CO2 meer uitstoten. “We willen daarvoor nog meer aardwarmte gaan winnen. En ook de stroomvoorziening gaan we verder verduurzamen”, zei ECW directeur Robert Kielstra tot besluit.         

Totaal aantal keren gelezen: 336 keer, Aantal keren vandaag gelezen: 4 keer

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen