Microsoft gebruikte in 2021 ruim 84000 m3 drinkwater om de servers te koelen

REGIO – ‘Lozing van zoet koelwater is vaak in de zomer te warm voor onze aquatische flora en fauna, maar komt helaas vaak voor. Het is überhaupt een slecht gebruik uit oude tijden. Anno 2023 komt het nogal gemakzuchtig over,‘ begint een briefschrijver zijn brief aan de Provinciale Staten van Noord-Holland.

Drinkwater, wees er zuinig op!

Datacenters excelleren in zoetwatergebruik en kunnen er ook op los liegen. Een voorbeeldje:
Microsoft-datacenter in Hollands Kroon gebruikte in 2021 voor het koelen 84000 m3 drinkwater,
equivalent aan ca. 750 maal het gemiddelde huishoudens van 2,2 personen. 84 miljoen liter is vijf
keer meer dan de 12-20 miljoen liter die het bedrijf zelf opgaf. ‘Wie sleepte ze voor de rechter voor
deze valsheid in geschrifte
?’ vraagt de briefschrijver zich dan ook af.

‘De Dutch Data Center Association bagatelliseert het verbruik, maar hield zij met het bedrog van haar
leden rekening?, gaat de briefschrijver verder. ‘Haar opgave trek ik in twijfel; het zal nu wel ca. 1% zijn van het totaal aan drinkwater met al die nieuwe datacenters en die frauderende leden. Doe maar een beetje je best en gebruik zeewater en loos dat na warmte terugwinning ook weer in zee. Maak bovendien je eigen groene elektriciteit op gehuurde zeebodem op NL-continentaal plat met eigen kabels. Maar liever, bouw die ontsierende datacenters van de Big-Tech in Silicon Valley.’ aldus de briefschrijver

De briefschrijver besluit met: “Spaar het milieu en de biodiversiteit in ons mini-landje. Gelukkig wordt door verstandige bedrijven zoetwater voor koeling steeds minder gebruikt. Maar helaas, in de datacenters gaat het nog steeds door. Drinkwater wordt het nieuwe vloeibare goud, wees er zuinig op!”

Note: Ingezonden brieven aan gemeenteraden en/of Provinciale Staten worden altijd anoniem gepubliceerd vanwege de privacy regels.

Eén gedachte over “Microsoft gebruikte in 2021 ruim 84000 m3 drinkwater om de servers te koelen

 1. Rofl wat een slecht stuk

  PWN zegt zelf dat in leveringsregio (Noord-Holland) 0,6%!!! van hun totale levering als koelwater wordt geleverd (dus niet alleen aan datacenters!) Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater.
  zo staat het ook op de site van ddca. Dus dat men daar over liegt is onzin.
  Het water is ook niet weg. het kan gewoon worden teruggewonnen ondertussen maken we allemaal dagelijks gebruik van datacenters.
  de Briefschrijver zoekt selectief naar halve waarheden om zogenaamd een punt te maken. maar als je enige kennis hebt van hoe datacenters werken zie je dat het nergens op slaat.

  Dit bericht is ook per postduif bij mij aangekomen en heb ik net in een sigarendoos gestopt om te bewaren…

Reacties zijn gesloten.