Dankzij tegenstem PVV/VVD/BBB en NSC wordt er een half miljard extra bezuinigd op de jeugdzorg

MEDEMBLIK – Een motie van GroenLinks/PvdA gesteund door de SP, ChristenUnie en de SGP werd afgelopen dinsdag weggestemd door de PVV/VVD/BBB en de NSC waardoor er geen 1 miljard gaat worden bezuinigd op de jeugdzorg maar ruim 1.5 miljard euro bezuinigd. De motie riep op om de extra 500 miljoen euro te schrappen omdat de jeugdzorg in Nederland al zwaar onder drug staat.

Lees ook: Jeugdzorg nog verder in het nauw, kabinet wil ruim 500 miljoen bezuinigen, ouders moeten bijdragen

Zelfs demissionair minister Van Ooijen van Jeugdzorg liet weten tegen de extra bezuinigingen te zijn, ‘onverantwoord’ liet hij eerder al weten. Volgens Van Ooijen is het beter om cliënten in de jeugdzorg een eigen bijdrage te laten betalen.

Wethouder Yannick Nijsingh zegt over deze extra bezuinigingen: “Het Rijk komt niet met ‘grenzen’ tot waar de jeugdzorg reikt waardoor wij als gemeenten niet kunnen begrenzen maar wel betalen met minder geld.

Lees ook: Motie MORGEN! Medemblik over bezuinigingen op de jeugdzorg

Door deze bezuinigingen zullen de gemeenten in Nederland nog minder hulp kunnen bieden aan die groep jongeren die het zo nodig hebben. De roep om meer zorg voor kinderen en jongeren neemt de laatste jaren enkel toe waardoor de kosten hoog oplopen.

Lees ook: Suïcide onder meisjes en jonge vrouwen neemt weer toe, GGZ NHN wil samen met de gemeenten actie ondernemen