Crisisopvang Wervershoof splijt dorp in tweeën

WERVERSHOOF – Per 1 mei 2024 moet de crisisopvang voor asielzoekers sluiten en moeten de 200 asielzoekers weer verplaatst worden naar een andere locatie. Een deel van de inwoners en de dorpsraad van Wervershoof eisten in krachtige taal dat dit ook daadwerkelijk per 1 mei zou gaan gebeuren.

Lees ook: Dorpsraad Wervershoof stelt keiharde eis aan burgemeester, crisisopvang gaat op 1 mei dicht

Maar aan de andere kant is een groot deel van de Wervershovers tegen de sluiting van het crisiscentrum. ‘Te belachelijk voor woorden dat hij moet sluiten,”, “Waarom moet er zo met deze mensen worden geleurd?,” enkele reacties vanuit de bevolking van Wervershoof. Of zoals een briefschrijfster vertelt aan de gemeenteraad: “Mijn haren reizen ten berge bij het lezen van De Binding, een CNO die geen overlast geeft, die goed georganiseerd is waar de kinderen zich thuis en veilig voelen, de vrijwilligers bij de mensen bekend zijn. En deze moet nu straks weer worden afgebroken en naar een andere locatie worden verplaatst.

Afspraak is afspraak

De dorpsraad wil dat de gemeente Medemblik zich houdt aan de gemaakte afspraken en daar gaat Medemblik ook gehoor aangeven door de opvang per 1 mei te sluiten. De briefschrijver vraagt zich dan ook af waar de gemeente in hemelsnaam mee bezig is. “Worden in deze situatie geen voor en nadelen tegen elkaar afgewogen?” stelt de briefschrijver de vraag aan het gemeentebestuur.

Maar de tegenstanders blijven zich ook roeren, wijzend op mogelijke toename van criminaliteit in het dorp, winkeldiefstallen, inbraken in woningen en/of het lastig vallen van vrouwen en meisjes in Wervershoof. Alleen blijkt tot nu toe daar vrijwel niets van waarheid te zijn geworden.

Ondanks dat de gemeente Medemblik dit jaar nog bijna 100 asielzoekers moet opvangen vanwege de spreidingswet gaat de sluiting van het opvangcentrum op De Tegel gewoon door en dat is tegen het zere been van een andere briefschrijver die schrijft: “Met grote ontsteltenis las ik in de krant dat we vluchtelingen uit oorlogsgebieden de deur wijzen en belastinggeld gaan uitgeven aan hun verhuizing, in plaats van aan broodnodige huisvesting voor hen, óf voor onze eigen jongeren in Wervershoof. In een tijd van oorlog in Europa, waar solidariteit en hulp tussen landen cruciaal is, is het onmenselijk om mensen te deporteren (gedwongen verhuizen) naar een andere gemeente. Alsof het vee betreft – een grote schande! Het gaat om mensen, om gezinnen met kinderen. Het argument “afspraak is afspraak” is in deze context irrelevant. Is de raad het wellicht ontgaan dat Poetin zich ook niet aan afspraken houdt? Als inwoner van Wervershoof ben ik trots op onze gemeenschap, die altijd open heeft gestaan voor diversiteit en inclusie. Iedereen met wie ik hierover sprak, is het ermee eens dat we onze deuren moeten openen voor mensen in nood.

Deze briefschrijver/ster komt dan met 2 mogelijke alternatieven:

  1. Investeer in uitbreiding van de woningbouw, zodat ook Westfriese jongeren hier kunnen wonen. De recente komst van vluchtelingen heeft aangetoond dat de infrastructuur dit toelaat. Er is immers ruimte voor meer mensen, zeker gezien de grote woningnood onder onze eigen jeugd.
  2. Bouw een flat! De hoogte in gaan is een logische stap. Wervershoof was ooit een lintdorp, groeide uit tot een soort vierkant dorp, en stagneerde vervolgens. Op enkele villa’s is er nauwelijks meer voor de vele starters bijgebouwd.

De briefschrijver/ster besluit met: “Kortom investeer het verhuisgeld in groei! Tot slot. Wervershovers zijn al lang gewend aan diversiteit. We hebben Poolse collega’s op het werk, zelfs een Poolse supermarkt. Chinezen en mensen uit andere culturen wonen hier zonder problemen. De mensen die ik ken begrijpen de hetze niet op basis waarvan de politiek nu onzinnige en geld verspillende besluiten lijkt te nemen.Ze eisen een verklaring voor deze belasting verspilling (hun geld), juist nu er zo’n hoge woningnood is.”