Bomen die geen eigendom zijn van de gemeente mogen zonder vergunning worden gerooid, MORGEN! wil opheldering

MEDEMBLIK – In de beantwoording op vragen van MORGEN! over de bomenkap op de Joodse begraafplaats in Medemblik zegt de gemeente Medemblik op een gegeven moment dat de bomen geen eigendom van de gemeente Medemblik waren en dat zij zonder aanvraag van een vergunning zijn gekapt.

Lees ook: Rooien bomen Joodse begraafplaats op verzoek Project Erfgoed Telt

Siem Zeilemaker van MORGEN! zegt tegen deze website in een reactie dit antwoord heel vreemd te vinden, ‘dat houdt dus in dat iedereen die op eigen terrein een boom heeft staan en tevens eigenaar van deze boom is, deze zonder een vergunning aan te vragen mag kappen‘. Zeilemaker wil hier dan ook een reactie van de gemeente Medemblik over krijgen.

Omdat er geen aanvraag was ingediend hoefde de gemeente Medemblik ook dit ook niet te publiceren waardoor het voor iedereen als een grote verrassing kwam dat de bomen ineens werden weggehaald van de Joodse begraafplaats.

Siem Zeilemaker zegt dan ook dat het hek van de dam is als voor het rooien van private bomen geen vergunning vereist.

2 gedachten over “Bomen die geen eigendom zijn van de gemeente mogen zonder vergunning worden gerooid, MORGEN! wil opheldering

  1. Dit was allang bekend hoor, staat gewoon in de Verordening fysieke leefomgeving (voorheen in de APV). Een kapvergunning is alleen nodig voor bomen op openbare grond (dan verleent de gemeente die aan zichzelf dus, ja dat kan, of aan de provincie of HHNK als de grond daartoe behoort). Reden van deze bijzondere constructie: als de overheid gaat kappen zijn dat er vaak heel wat tegelijk, of voor een bepaald project, bv woningbouw, en dan komen er vaak protesten. Als dan geen vergunning in het spel is kunnen de mensen geen procedure voeren. Dat kan nl alleen tegen een formeel “besluit”. Daarom vindt de overheid dat, als zij zelf de bomenrooier is, er een nette procedure mogelijk moet zijn om daar tegen op te komen. Dus dan verleent de gemeente de vergunning aan de overheid, meestal aan zichzelf dus en dan kunnen de bezwaarschriften binnenkomen. Klinkt vreemd maar zo probeert men het wel eerlijk en zorgvuldig te doen).
    Jaren geleden had ook een particulier een kapvergunning nodig. Maar dat is veranderd. Voor particulieren is er voor de boom op hun grond geen vergunning nodig. TENZIJ: die boom op de beschermde bomenlijst staat. Dat kan nl ook met een particuliere boom. Die lijst is een bijlage bij de verordening, daar staan ze allemaal op. Dan moet de inwoner zelf om kapvergunning vragen aan de gemeente en pas als hij die krijgt mag hij de boom rooien.
    Dit alles geldt niet als de boom een gevaar oplevert (bv na een storm dreigt om te vallen) of bv door verrotting en ziekte op het punt staat om te vallen (vanwege het gevaar kun je dan geen lange procedure afwachten).
    Dit is niet nieuw maar al jarenlang het geval.

  2. Komt mooi uit, kan ik mooi die 2 bomen hier bij mij in de tuin weglaten halen. zijn mijn eigen bomen.

Reacties zijn gesloten.