Rooien bomen Joodse begraafplaats op verzoek Project Erfgoed Telt

MEDEMBLIK – Ruim 40 jaar geleden werden de bomen gepland op de Joodse begraafplaats aan de Oude Haven in Medemblik en kort geleden werden ze van de ene op de andere dag gerooid wat weer zorgde voor vraagtekens bij MORGEN! die daar dan ook opheldering over vroeg aan het college van Medemblik.

Lees ook: MORGEN! wil opheldering over kaalslag Joodse begraafplaats Medemblik

De gemeente Medemblik zegt over het rooien van deze bomen dat het Joodse geloof niet toestaat dat iemand onder een bladerdek wordt begraven. In 2022 is een project opgestart in het kader van Erfgoed Telt om Joodse begraafplaatsen te herstellen en bomen op deze begraafplaatsen te verwijderen.

Omdat de grond en de bomen eigendom zijn van het Nederlands Israƫlitisch Kerkgenootschap en zij deze bomen ruim 40 jaar geleden hebben geplant, Medemblik voert enkel onderhoud uit aan deze begraafplaats om zo bij te dragen aan de instandhouding van het cultureel erfgoed.

Het rooien van deze bomen is ook het eerste verzoek van de organisatie in het kader van project Erfgoed telt en omdat de bomen geen eigendom zijn van de gemeente Medemblik is er ook geen aanvraag ingediend.