‘Afslanken’ van brandweerposten betreft een fase van experimenten, zegt de gemeente Medemblik

WERVERSHOOF/ABBEKERK – Het blijft de gemoederen bezighouden, brandweermensen die luid protesteren tegen de plannen van de Veiligheidsregio om kazernes te sluiten of te saneren/afslanken. In de Noordkop gingen diverse brandweerkorpsen demonstreren bij het gemeentehuis van Hollands Kroon tegen de plannen van de Veiligheidsregio, maar ook uit de bevolking komt veel weerstand tegen deze plannen.

Op vragen van GemeenteBelangen Medemblik over het afslanken van de brandweerposten in Wervershoof en Abbekerk zegt de gemeente Medemblik: “Het sluiten van brandweerposten is in onze gemeente niet van toepassing. Het wat u noemt ‘afslanken’ van posten betreft een fase van experimenten die in 2018 is ingezet binnen de brandweer en Veiligheidsregio waarbij gekeken is naar een beperking van het aantal taken bij zeer complexe incidenten die zeer beperkt binnen het desbetreffende verzorgingsgebied voorkomen.

Met de doorontwikkeling van het brandweer programma 360 bereiden we ons voor op de toekomst van de brandweer. De huidige organisatie staat onder druk door de veranderende maatschappij en de bijbehorende demografische, infrastructurele en technische ontwikkelingen. Belangrijk is om onze brandweer vrijwilligers goed mee te nemen in de nadere uitwerking van de organisatiestrategie en veranderaanpak 2022 – 2025 van de brandweerzorg. Dit is ook door uw raad als zienswijze ingebracht op de kadernota 2023.

In de gemeente Medemblik zelf zullen geen brandweerposten verdwijnen maar in de gemeenten om ons heen zal die wel het geval zijn. Daarnaast heeft een gemeente als Medemblik met bijna 50.000 inwoners niet de beschikking over een ladderwagen, deze moeten bij calamiteiten uit Enkhuizen of Hoorn komen, of verder weg als deze niet inzetbaar zijn.. Maar ook het ontbreken van een eigen duikersteam is voor een watersportgemeente als Medemblik niet uit te leggen. Bij incidenten op het water waar duikers bij nodig zijn moeten deze minimaal 25km rijden voor ze kunnen worden ingezet, en juist op het water waar elke minuut telt kan elke kilometer die zo’n team moet rijden er 1 teveel zijn.