Geen algeheel vuurwerkverbod, kamer stemt tegen wetsvoorstel

MEDEMBLIK – Donderdagavond debatteerden de Kamerleden over een voorstel van GroenLinks en de Partij voor de Dieren over een algeheel vuurwerkverbod in Nederland. Volgens de indieners van het wetsvoorstel, Jesse Klaver (GroenLinks) en Ester Ouwehand (Partij voor de Dieren) moeten jaarlijks honderden mensen met letsel veroorzaakt door vuurwerk worden behandeld en raken veel dieren in de stress en paniek.

Maar ook zal een algeheel vuurwerkverbod volgens beide Kamerleden er voor zorgen dat hulpverleners tijdens oud en nieuw minder zwaar belast gaan worden en ook minder doodsangsten uitstaan als zij worden opgeroepen bij vernielingen. Daarnaast is volgens Klaver en Ouwehand de vervuiling voor de natuur erg groot.

Maar al snel tijdens het debat bleek dat er niet genoeg partijen iets zagen in het wetsvoorstel. VVD en het CDA waren tegen, maar ook Forum voor Democratie, de PVV, Van Haga, BBB, JA21 en de SP lieten weten niets in het voorstel te zien omdat burgemeesters al op lokaal niveau genoeg macht hebben om vuurwerk te verbieden of om een centrale afsteekplaats aan te wijzen.

Opvallend is wel dat juist een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking voor een algeheel vuurwerkverbod is en twee op de drie gemeenten willen af van het consumentenvuurwerk. Elk jaar weer lopen gemeenten tegen duizenden tot soms miljoenen euro’s schade op door het vuurwerk, vaak zwaar illegaal vuurwerk.

De afgelopen twee jaar werd er één keer een algeheel verbod op afsteken van vuurwerk ingesteld en toen werden er ook veel minder mensen opgenomen in het ziekenhuis met vuurwerkletsel. Afgelopen jaarwisseling negeerde de Nederlander massaal het vuurwerkverbod en kocht massaal vuurwerk in in het buitenland, vaak vuurwerk dat hier ook voor de coronapandemie verboden was.

Tweede Kamerlid Van Nispen van de SP legt het probleem van het afsteken van zwaar illegaal vuurwerk neer bij vooral de jongeren die zich niet kunnen beheersen, maar volgens de SP’er zal een algeheel vuurwerkverbod niets oplossen, ook omdat handhaving niet mogelijk is.

Lees ook: