1 op 1 begeleiding voor 20 leerlingen en medewerkers na dodelijke steekpartij Oscar Romero

HOORN – Het hele gebeuren heeft bij veel leerlingen diepe wonden nagelaten, daarom krijgen 20 leerlingen en medewerkers van de Oscar Romero in Hoorn 1 op 1 begeleiding door professionals van Slachtofferhulp. Roy Heerkens van Slachtofferhulp: ‘Dit heeft zoveel impact gemaakt op de leerlingen en medewerkers, het tast je veiligheidsgevoel aan als je zoiets voor je ogen ziet gebeuren.’

Steeds weer zien

Volgens Heerkens blijft het beeld van de steekpartij lang op de oogleden staan, slapeloze nachten, en veel stress is dan het gevolg. ‘En dit kan enkele weken duren voor het afneemt,’ aldus Heerkens. De politie laat weten dat zij deze groep leerlingen en medewerkers heeft gesproken en gevraagd of Slachtofferhulp contact mocht opnemen om deze groep in de gaten te houden.

Heerkens gaat verder door te vertellen dat als de klachten niet afnemen Slachtofferhulp deze mensen dan doorverwijst naar de huisarts die dan als het moet kan doorverwijzen naar een psycholoog. ‘Reken er maar op dat wat deze groep heeft gezien heel ontregelend werkt, daardoor bellen wel zeer regelmatig om te horen hoe het gaat, of er hulp nodig is.

Wapenbezit neemt snel toe onder jongeren

Dat zegt Bianca Boender van de beroepsvereniging kinder- en jongerenwerkers, de BVjong. Het incident staat niet op zichzelf, allen al dit jaar zijn in Nederland meer dan 50 incidenten geweest waarbij jongeren betrokken zijn, in 2021 waren het er minder dan 50 over het hele jaar, ‘en we moeten nog 2 maanden voor het jaar om is,’ vertelt Boender. De fatale steekpartijen waarbij jongeren betrokken waren vond plaats in o.a. Rosmalen, Vlaardingen, Nijmegen, Vlissingen, Middelburg, Horst, Amsterdam en Breda.

Boender ziet ook een duidelijke stijging van het aantal wapens onder jongeren, vooral messen zijn populair bij jongeren.

Lees ook: