Jarenlange burenruzie krijgt staartje in vorm van werkstraf voor man uit Opperdoes

OPPERDOES – De jarenlange overlast die David S. heeft ondervonden van de ruzie met zijn twee buurvrouwen heeft dinsdag voor hem een naar staartje gekregen. De 52-jarige man uit Opperdoes moest namelijk voorkomen bij de politierechter in Alkmaar omdat hij ervan werd verdacht zijn buurvrouw zwaar te hebben mishandeld, en een steen door de autoruit te hebben gegooid. S. gaf de verdenking toe, maar het incident stond in zijn ogen niet op zichzelf. Hij werd namelijk al sinds hij in Opperdoes woont door de vrouwen ‘geterroriseerd’.

De vrouwen beschuldigden S. volgens advocaat Berbee zonder enige aanleiding van pedofilie, drugshandel en het bezit van verboden vuurwerk. Daarnaast filmden ze volgens de raadsman de woning van zijn cliënt en vernielden ze zijn spullen. Begin september kwam daar echter een einde aan, toen de vrouwen vanwege de grote hoeveelheid klachten uit de buurt uit hun woning werden gezet. Op 24 april kwam het voor S. tot een kookpunt. Hij zou vier keer de politie hebben gebeld omdat hij bij zijn woning door de vrouwen werd opgewacht. Hij wilde naar eigen zeggen en confrontatie vermijden, en ging naar een café. Toen hij rond het midden van de nacht thuis kwam stonden de vrouwen hem alsnog op te wachten. Een filmde het gebeuren vanaf de eerste verdieping, en wist vast te leggen dat S. zo uit zijn slof schoot dat hij de buurvrouw vastpakte en met haar hoofd tegen haar motorkap sloeg. Toen de vrouw op de grond viel gaf hij haar nog een aantal schoppen. Volgens S. werd hij echter als eerste door de buurvrouw bij zijn kraag vastgepakt.

De officier van justitie vond een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bewezen, en stelde dat geweld, ondanks de context, nooit een oplossing is. Ze eiste 200 uur werkstraf en 33 dagen cel tegen S., waarvan 30 dagen voorwaardelijk. Advocaat Berbee vroeg om vrijspraak. Hij zei zich hooguit te kunnen vinden in een veroordeling voor een eenvoudige mishandeling, maar dat werd zijn cliënt niet ten laste gelegd. Daarnaast benadrukte Berbee uitvoerig de context waarin het incident zou hebben plaatsgevonden.

Maar de politierechter volgde de raadsman daar niet in. Ze ging mee in de bewezenverklaring van justitie, maar besloot wel de strafeis te matigen tot 160 uur werkstraf en 3 dagen cel. S. moet daarnaast een schadevergoeding van ongeveer 3600 euro aan zijn voormalige buurvrouw betalen.

Loading