WEST-FRIESLAND – De enorme zege van BBB heeft voor het vliegveld in Lelystad vrijwel zeker een negatief effect. BBB is tegen het vliegveld en ziet liever dat het vliegveld weer landbouwgrond gaat worden of een locatie voor grootschalige woningbouw door er flats neer te zetten. Voor West-Friesland, en dan vooral voor de inwoners van Enkhuizen, Andijk, Wervershoof, Medemblik, Opperdoes en Twisk zal het ook een opluchting zijn dat door de mogelijke sluiting de komst van laag overvliegende vliegtuigen van tafel is.
Lees ook: Het blijft nog even rustig boven West-Friesland, natuurvergunning Luchthaven Lelystad weer afgewezen
Ook in de luchtvaartbranche is men negatief of het vliegveld ooit nog opengaat voor waarvoor het voor vele honderden miljoenen is gebouwd, het vervoeren van toeristen naar vakantielanden. Zo staat er een kapitaal bagageafhandelingssysteem nutteloos te zijn en kan de hagelnieuwe terminal op slot blijven.
Maar hoe vreemd het ook klinkt, de milieubewegingen die vanaf dag 1 fel tegen de uitbreiding van vliegveld Lelystad waren staan nu te juichen. In West-Friesland was er een stevige lobby tegen de komst van het vliegveld, demonstraties bij het vliegveld, spandoeken, alles werd door de tegenstanders in West-Friesland uit de kast getrokken om maar te zorgen dat het vliegveld zou worden gesloten.
Lees ook: Stichting Minder Hinder Boven Westfriesland wil andere vliegroutes Lelystad Airport
Maar vanuit de luchtvaartsector komt een stevige tegenwind tegen BBB en haar weerstand om vliegveld Lelystad te sluiten. Zo beschuldigd de sector BBB van schizofrenie richting de luchtvaart en gebruikt BBB de luchtvaart om de uitstoot van de boerenbedrijven te bagatelliseren. De luchtvaart schermt hierbij met het rapport van Johan Remkes waaruit blijkt dat de agrarische sector goed is voor ruim 50% van de landelijks stikstofuitstoot en Schiphol en de andere luchthavens slechts 2,5%.
Volgend jaar zal de minister een definitief besluit gaan nemen over vliegveld Lelystad.
Lees ook: Opening vliegveld Lelystad door stikstofcrisis toch weer uitgesteld