BBB en WaterNatuurlijk komen uit de bus als de grote winnaars Waterschapsverkiezingen

WEST-FRIESLAND – De definitieve uitslag voor de waterschapsverkiezingen is bekend. De opkomst voor de waterschapsverkiezingen is 53,1 procent en BBB en WaterNatuurlijk komen uit de bus als de grote winnaars. Het politieke landschap bij de waterschappen verandert sterk ten opzichte van 2019. Op 30 maart worden de nieuwe waterschapsbestuurders geïnstalleerd.  

Opkomstcijfers bekend 

Nu alle stemmen geteld zijn is ook de definitieve opkomst bekend: 53,1 procent. In 2019 was de opkomst 51,3 procent. In waterschap Drents Overijsselse Delta was de opkomst het hoogst met 65 procent en in het hoogheemraadschap het Delfland het laagst met 44,8 procent. Voor de provinciale staten is de opkomst 58,3 procent tegenover 56,2 procent in 2019. De opkomst is in zijn geheel dus hoger uitgevallen dan in 2019. 

De winnaars

Met de waterschapsverkiezingen waren er 518 zetels te verdelen in de waterschapsbesturen van de 21 waterschappen. De BoerBurgerBeweging (BBB) komt als nieuwkomer met 118 zetels de besturen binnen. Zij hebben daarmee 23 procent van alle gekozen zetels gewonnen. WaterNatuurlijk komt na deze verkiezingsuitslag op 91 zetels. In 2019 wonnen zij nog 85 zetels. Hiermee zijn deze twee partijen de grote winnaars van deze verkiezingen. In dertien waterschappen is BBB aanzet om het bestuur te formeren, in vijf waterschappen neemt WaterNatuurlijk het voortouw. 

Politieke verschuivingen 

Ook de Partij van de Dieren kent een goede verkiezingsuitslag en is gegroeid van 17 naar 37 zetels in de waterschapsbesturen. De partij deed deze verkiezingen mee in meer waterschappen. Hun aandeel in de waterschapsbesturen is daarmee gegroeid van vier naar zeven procent. Het CDA, de VVD en 50plus zijn de grote verliezers deze waterschapsverkiezingen. Het CDA gaat van 60 naar 35 zetels en de VVD van 70 naar 55 zetels. 50plus levert ook veel zetels in en gaat van 32 naar 10 zetels. Ook de lokale partijen leveren in ten opzichte van 2019. Toen hadden ze een aandeel van 17 procent in de besturen, dat is nu gezakt naar 11 procent. BvNL en JA21 deden voor het eerst mee aan de waterschapsverkiezingen. BvNL krijgt één zetel in zes waterschappen. JA21 deed in vijf waterschappen mee en wint in al die vijf waterschappen ook één zetel. 

Formatie waterschapsbesturen 

Op 30 maart worden alle verkozen waterschapsbestuurders geïnstalleerd. Bij de vorige verkiezingen in 2019 waren in juni in alle waterschappen de bestuurssamenstellingen bekend.