Winkelcentrum Zwaagdijk blijft hoofdpijndossier

ZWAAGDIJK – Dat bleek afgelopen donderdagavond wel tijdens de raadsvergadering, schorsingen, moties, amendementen, het kon niet op en na uren van discussiëren is er nog steeds niet echt een beslissing genomen. Wethouder Harry Nederpelt staat voor de moeilijke opgave het standpunt van de gemeenteraad aan de eigenaar van het winkelcentrum door te geven en verder te onderhandelen.

Noorderboekert

Alles draait om een tweede inrit/uitrit van het Winkelcentrum op de Noorderboekert. Dit moet de verkeersveiligheid flink doen toenemen. Maar de eigenaar van het winkelcentrum heeft hier wel eisen tegenover gesteld, zo moet hij wel de kans krijgen om uit te breiden met meer winkels. En juist dat viel niet alleen verkeerd in de gemeenteraad maar ook bij de dorpsraad van Wervershoof die met een vrijwel leeg winkelcentrum zit opgescheept na de komst van het winkelcentrum in Zwaagdijk.

Lees ook: Eindelijk oplossing verkeersoverlast Winkelcentrum Zwaagdijk-Oost

Een oplossing is wel de verkeersveiligheid aan te pakken maar over 5 jaar te gaan kijken of uitbreiding van het winkelcentrum gewenst is om zo het winkelcentrum in Wervershoof de kans te geven weer tot bloei te komen.

Blunderende gemeenteraad

Hoe het zover is kunnen komen dat het winkelcentrum in Zwaagdijk zo’n groot succes is, zo groot dat in de omliggende kernen de winkels vrijwel verdwenen zijn is simpel te verklaren. Ruim 20 jaar geleden wilde de eigenaar van Mammoet Meubelen in Zwaagdijk na een alles verwoestende brand besloot om de autosloperij aan de overkant van het verwoeste bedrijf te gaan saneren en daar een winkelcentrum te gaan bouwen. Na jaren van plannen indienen, aanpassen en vergaderen ging de voormalige gemeenteraad van Wervershoof overstag en gaf het groene licht voor het aanpassen van het bestemmingsplan naar detailhandel om zo de weg vrij te maken voor het winkelcentrum.

Lees ook: Inwoners Wervershoof willen meer winkel in het winkelcentrum, maar welke winkels, een peiling..

Alleen vergat deze zelfde gemeenteraad de kaders te stellen waarbinnen gebouwd mocht worden. Dit geeft de eigenaar van het winkelcentrum geheel de vrije hand om uit te breiden of, zoals er ook plannen op tafel lagen, een Polenhotel te gaan bouwen met als voorbeeld het Polenhotel op Agriport.

Dit zorgt ervoor dat het college en de gemeenteraad niet veel speelruimte heeft om tot een akkoord te komen met de eigenaar van het winkelcentrum. Mocht er toch een akkoord komen dan al in de tweede helft van 2024 de werkzaamheden aan de Noorderboekert gaan beginnen waarbij Medemblik het deel buiten het winkelcentrum voor haar rekening neemt en de eigenaar van het winkelcentrum het deel op zijn terrein voor zijn rekening neemt.

Lees ook: Medemblik eist eerst tweede ontsluitingsweg dan pas verdere ontwikkeling winkelcentrum Zwaagdijk

Eén gedachte over “Winkelcentrum Zwaagdijk blijft hoofdpijndossier

  1. Laat Entius lekker uitbreiden zeg, goed voor de economie. Gooi dat bouwval in Wervershoof maar plat, kunnen ze daar appartementen bouwen

Reacties zijn gesloten.